Almanya Snowden'dan ne istiyor

Almanya Snowden'dan ne istiyor

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Almanya hükümeti, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in dinleme faaliyetlerini kamuoyuna ifşa eden Edward Snowden ile görüşmek istediklerini açıkladı.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, 'Snowden bize daha fazla bilgi vermek istiyorsa bunu memnuniyetle kabul ederiz' dedi. Snowden'ın avukatı ise bu görüşmenin Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılabileceğini, ancak Almanya'da gerçekleşemeyeceğini söyledi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bazı vakalarda dinleme faaliyetlerinin çok ileri gittiğini kabul etti. Kerry, "Ulusal Güvenlik Kurumu'nun uygunsuz davranışlarını önlemek için Başkan Obama'yla birlikte çalışacağını" söyledi. 30 yaşındaki Snowden geçen Haziran ayında ABD'nin dinleme faaliyetlerini ifşa etmesinin ardından Rusya'ya kaçmış ve burada kendisine geçici siyasi sığınma hakkı verilmişti. Alman Yeşiller Partisi milletvekili Hans Christian Stroebele, sürpriz bir adım atıp Moskova'da Snowden ile buluştu. Stroeber eski istihbaratçı Snowden'ın NSA'in casusluk faaliyetleri hakkında Alman hükümetine bilgi vermeye istekli olduğunu vurguladı. NSA'in Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefonunu 10 yıldan uzun bir süredir dinlediği ve dinleme faaliyetine sadece birkaç ay önce son verildiğine yönelik haberler çıkmıştı. Stroeble'ye göre Snowden, Alman yetkililerle Rusya'da konuşmak istemiyor. Bunun yerine, ABD'ye sınırdışı edilmeyeceği garantisi verildiği takdirde Almanya'ya gitmek istiyor. Ancak Snowden'ın Almanya'da yasal korumaya sahip olup olmayacağı belirsiz. ABD, Snowden'ı resmi sırları ifşa etmek suçundan yargılamak istiyor. Ancak Alman İçişleri Bakanı Snowden ile görüşmekten memnun olacaklarını söyledi. Friedrich, 'Snowden konuşmak istiyorsa bir yolunu buluruz. Alabileceğimiz her türlü açıklama, bilgi ve gerçek iyi olur' dedi. 'Almanya'ya gitmeyecek' Avukatı Anatoli Kuçerena ise Snowden'ın 'Almanya'ya gitmeyeceğini' söyledi. Kücerena 'Bu mümkün değil, çünkü Rusya sınırlarını aşmaya hakkı yok. Snowden uluslararası anlaşmalar uyarınca Rusya'da ifade verir. Ama bu, Alman makamlarının vereceği bir karar' dedi. Ancak Storoebele'ye göre Snowden'ın Almanya'ya gidebilmesinin bir yolu var. Alman Parlamentosu parlamentoda konuşacak kişilere dokunulmazlık verme hakkına sahip. Stroebele Snowden'ı da 'çok konuşkan, misyonu olan, iletişim kurmak, işleri tekrar hukuki bir temele oturtmak isteyen biri' diye tanımladı.(bbc)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...