Irak Başbakanı Obama'dan yardım istedi

/ Kaynak: AA
Irak Başbakanı Obama'dan yardım istedi

DÜNYA Haberleri  / AA

Barack Obama, Irak Başbakanı El Maliki ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Maliki Obama'dan El Kaide mücadelesinde destek talebinde bulundu.

Başbakan Nuri El Maliki, istikrarlı, güvenli ve müreffeh bir Irak görmek istediklerini belirten Obama yönetiminden El Kaide'ye yönelik yürütülen mücadelede daha fazla destek talebinde bulundu. İki lider Oval Ofis'te gerçekleşen görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Başkan Barack Obama, El Kaide'nin maalesef son dönemde Irak'ta daha aktif olduğunu söyledi. Maliki ile konuşmalarının büyük bir bölümünü bu örgüt ile baş edilebilmesi için Irak yönetimi ile nasıl çalışabileceğine ayırdıklarını vurguladı. Irak Başbakanı Maliki ise Obama ile olumlu ve derin bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. İki ülke arasında var olan anlaşmaları daha da öteye taşımak niyetinde olduklarının altını çizdi. Basın açıklamasında Suriye konusuna da değinen Başkan Obama, siyasi değişim için gösterilecek çabaların ABD ve Irak'ın menfaatine olduğunu dile getirdi. Bu konuda Maliki ile benzer görüşlere sahip olduğunu belirtti. Maliki ise Cenevre-2 sürecini desteklediklerini vurgulayarak Suriye'de diyalog yollu çözümden yana olduklarını ifade etti. Oval Ofis'teki buluşmanın ardından Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada iki lider arasındaki görüşmenin detayları daha net ortaya koyuldu. Açıklamada Irak'ın ABD'den ek askeri teçhizat almak istediği ifadelerine yer verildi ancak teçhizatlara dair detaylı bilgi verilmedi. ABD basınında bazı Iraklı yetkililere dayandırılarak verilen haberlerde söz konusu askeri teçhizatların Apaçi helikopterleri, Hellfire füzeleri ve keşif amaçlı insansız hava araçları olduğu belirtildi. Açıklamada istihbarat konusuna değinilmemesine rağmen Irak Başbakanının ABD'den bu konunda da destek istediği ifade ediliyor. Maliki, Washington'daki Barış Entitüsü'nde yaptığı konuşmada terörle mücadelede silahlar kadar istihbaratın da önemli olduğuna dikkat çekmiş ve Obama yönetiminden bu yönde talepleri olacağının işaretini vermişti.
TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN DÜZELTİLMESİ
nbsp;Yazılı açıklamada Iraklı heyetin bölgede yaşadığı zorlukları ABD tarafına anlattığı ifade edildi. İki taraf heyetlerinin de Irak ile Kuveyt arasında ilişkilerin iyileştirilmesi, Ürdün ile enerji, güvenlik ve ticari bağlarını genişletmesi ve Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesini olumlu bulduğu belirtildi. ABD'nin Irak'tan çekilmesinin ardından ülkede her geçen gün artan terör olaylarının önüne geçilemiyor. Bu yıl hayatını kaybeden kişi sayısı 6 binlere yaklaşarak 5 yıl önceki rakamlara ulaştığı ifade ediliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...