Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Cumhurbaşkanı Gül, bir hayalini daha gerçekleştirdi

/ Kaynak: İHA
Cumhurbaşkanı Gül, bir hayalini daha gerçekleştirdi

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde bir hayalini daha gerçekleştirdi.

İki yıl önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatlarıyla başlayan ve eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde yürütülen çalışmalar sonucunda tamamlanan "eski cumhurbaşkanlarının yağlı boya portreleri", Çankaya Köşkü'ndeki yerini aldı.
İran asıllı ünlü ressam Cevat Süleymanpur tarafından yapılan yağlıboya portreler ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla verilen resepsiyonda görücüye çıktı. 20 yıl aradan sonra ilk defa Çankaya Köşkü'ne gelen 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, eşinin de yer aldığı eski Cumhurbaşkanlarının yağlıboya portrelerini görünce duygulandı. Cumhurbaşkanı Hayrünnisa Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün yağlıboya portresini 1933 yılında Atatürk'ün hayattayken ünlü ressam Jean Weinberg tarafından yapılan yağlıboya portresini tercih etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde bir hayalini daha gerçekleştirdi. Gerçekleştirdiği yurt dışı gezilerinde saraylarda yer alan devlet başkanlarının resimlerinden etkilenen Cumhurbaşkanı Gül, iki yıl önce talimat vererek Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görev yapan eski Cumhurbaşkanlarının yağlıboya portrelerinin yapılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatları üzerine harekete geçen Çankaya Köşkü çalışanları, tarih boyunca görev yapmış eski Cumhurbaşkanlarının fotoğraflarını arşivden çıkararak en iyi kareyi seçmeye çalıştı. Yapılan çalışmaları yakından takip eden Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, arşivden çıkarılan fotoğraflar tek tek tarayarak arasından en iyi kareleri seçti ve ressam arayışına geçildi.

nbsp;Cumhurbaşkanı Gül, bir hayalini daha gerçekleştirdi

EN İYİ RESSAM ARANDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yağlıboya tabloları yapacak ressam aranmaya başladı. Eski Cumhurbaşkanlarının yağlıboya portrelerinin yapılabilmesi için de birçok ressamdan ve üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinden fikir alındı. Edinilen bilgilerin ardından eski Cumhurbaşkanlarının yağlıboya portrelerinin yapılması için İstanbul'da yaşayan İran asıllı Cevat Süleymanpur ile anlaşmaya varıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin eski Cumhurbaşkanlarının yağlıboya portrelerini yapmaktan gurur duyacağını belirten ünlü ressam Süleymanpur hemen çalışmalara başladı.


EN İYİ KARELERİ HAYRÜNNİSA GÜL VE ÜNLÜ RESSAM SÜLEYMANPUR BİRLİKTE SEÇTİ
Eski Cumhurbaşkanlarının yağlıboya portrelerinin yapılması için ünlü ressam Süleymanpur ile anlaşmaya varılmasının ardından Çankaya Köşkü'nün arşivinden çıkarılan fotoğraflar dijital ortama aktarıldı. Dijital ortama aktarılan fotoğraflar Çankaya Köşkü tarafından ünlü ressam Süleymanpur'a verildi. Süleymanpur, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi ile birlikte en iyi kareyi birlikte seçti. Bayan Gül ve Süleymanpur'un birlikte çalışması neticesinde 9 cumhurbaşkanının kareleri seçildi.


ÇALIŞMALAR BİR YIL SÜRDÜ
Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve ünlü ressam Süleymanpur'un birlikte gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde seçilen kareler yağlıboya tablolara yapılmaya başlandı. Süleymanpur, yaklaşık bir yıl süren çalışmaların neticesinde yağlıboya tabloları yaparak Çankaya Köşkü'ne teslim etti. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün onayına sunuldu. Yağlıboya resimleri bizzat inceleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tabloların Çankaya Köşkü'nün en iyi yerine asılmasını istedi.


ÇANKAYA KÖŞKÜ'NE HANGİ KAPIDAN GİRİLİRSE GİRİLSİN GÖRÜLECEK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yurt dışı gezilerinde saraylarda gördüğü tablolardan esinlenerek yaptırdığı Türkiye Cumhuriyeti'nin eski Cumhurbaşkanlarının yağlıboya portrelerini Çankaya Köşkü'nün en iyi yerinde yerini alması için talimat verdi. Talimat üzerine harekete geçen görevliler Çankaya Köşkü içerisinde yaptıkları inceleme sonucunda tabloların Büyük Şeref Kapısı'ndan basın toplantı salonuna gidilen koridora asılmasını kararlaştırdı ve tablolar buraya asılmaya asıldı. Türkiye'ye gelen yabancı devlet başkanları da tabloların bulunduğu koridordan geçecek ve bu şekilde yapancı devlet başkanlarının da tabloları görmesi sağlanacak.


ATATÜRK'ÜN 80 YILLIK YAĞLIBOYA PORTRESİ ASILDI
Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün portresinin özel olmasını istedi. Atatürk'ten sonra görev yapan 9 cumhurbaşkanının yağlıboya portresi Süleymanpur tarafından yapılırken, Atatürk'ün yağlıboya portresi Süleymanpur'a yaptırılmadı. Hayrünnisa Gül, Çankaya Köşkü'ne asılacak olan Atatürk'ün portresinin Jean Weinberg'in 1933 yılında Atatürk'ün hayattayken sunta üzerine yağlıboya olarak yaptığı portresini tercih etti. Baş köşeye asılan Atatürk'ün portesinin sağına 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün soluna ise 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın yağlıboya portresi asıldı. Diğer cumhurbaşkanlarının yağlı boya portreleri ise sırasına göre karşılarına asıldı.


29 EKİM'DE GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde yürütülen çalışmalar sonucunda tamamlanan yağlıboya portreler ilk olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda görücüye çıktı. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde verilen resepsiyonda görücüye çıkan yağlıboya tablolar davetlilerin büyük beğenisini kazandı. Köşke gelen davetliler tabloları tek tek inceledi.


20 ARADAN SONRA KÖŞKE GELEN SEMRA ÖZEL DUYGULANDI
8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, 20 yıl aradan sonra ilk kez Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Gül tarafından verilen resepsiyona katılmak üzere Çankaya Köşkü'ne gelen Semra Özal, eşi merhum Turgut Özal'ın yağlıboya tablosunun Çankaya Köşkü'nün duvarlarına asıldığını görünce duygulandı. Yanında kendisine eşlik eden görevliler tarafından bilgi verilmesinin ardından Semra Özal, çok duygulandığını belirterek, tabloların yapılmasını sağlayan Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e teşekkürlerini iletti.


11 BİN ESER ARASINDAN DÜNYA BİRİNCİLİĞİNE SÜLEYMANPUR
Ünlü ressam Süleymanpur, 1965 yılında Tebriz'de doğdu. Tebriz Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde danışmanlık yaptı. 1978'de ilk sergisini başarıyla tamamladı. Saadabat Sarayı Müzesi'nde dünyaca ünlü resimlerin kopya çalışmalarında bulundu. 1993 yılında katıldığı uluslararası yarışmada birincilikle ayrıldı. 1998- 2010 seneleri arasında, Seven Sanat Galeri'nde kişisel sergiler düzenledi. 2009 yılında American Pastel Journel Dergisi tarafından hazırlanan uluslararası yarışmada peyzaj kategorisinde 11 bin eser arasında dünya birinciliği kazandı. Değişik ülkelerde 50'yi aşkın sergi düzenledi.
GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...