Kalbe estetik dokunuş

Kalbe estetik dokunuş

SAĞLIK Haberleri

Göğüs altından birkaç santimlik kesiden girilerek konulan tek dikişle, kalp kapağı tamir ediliyor.

Kalp kapak hastalıklarında mekanik kapak yerine hastanın kendi dokusuyla gerçekleştirilen kapak tamiri son yıllarda daha yaygın olarak yapılmaya başlandı. Türkiye'de hastanın kendi dokusuyla kalp kapak tamirini yaygınlaştırmak maksadıyla Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin düzenlediği "Koşuyolu Kalp Kapağı Tamir Atölyesi"ne katılmak üzere ülkemize gelen İtalya Milano San Rafael Üniversitesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ottavio Alfieri kendi geliştirdiği "Alfieri Tekniği"ni Türk cerrahlarına anlattı. Girişimin son derece basit ve her kalp cerrahı tarafından yapılabilir nitelikte olduğunu söyleyen Alfieri, "Göğsün sol altından 3-4 santimlik bir kesi yaparak içeri giriyoruz ve kaçağın olduğu yerden karşı duvara tek bir dikişle sabitliyoruz. Buna kısaca mitral kapağın estetik tamiri diyebiliriz" dedi. Bu yöntemle kapak hastalığının tamamen ortadan kalktığını söyleyen Dr. Alfieri, "Tamirden sonra yaşam süresi normal sağlıklı insanlarla aynı düzeye geliyor. Tıpkı arabanın motorunu sıfırlattığınız gibi kalbinizi sıfırlatıyorsunuz. Bu hastalar kan sulandırıcı kullanmadığı için futbol oynayabilir, sert sporları yapabilir, hatta kasap dahi olabilirler. Ameliyattan sonra daha kısa sürede hastaneden çıkabilirler. Mekanik kapak değişimlerinde kadınların çocuk doğurması imkansız değildir ama risklidir. Bu yöntemle kalp kapak tamiri yapılmış kadınlar rahatlıkla çocuk doğurabilirler" dedi. Prof. Dr.?Alfieri tek dikişle yapılan kalp kapakçığı ameliyatı ile ilgili 20 yıllık verilere sahip olduğunu bildirdi.

Ateşli romatizma kalp kapakçığını bozuyor
Kalp kapağındaki problemlerin büyük oranda geçirilmiş ateşli romatizmal hastalıklar ve doğumsal olarak kalp kapağında çökme sebebiyle meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Cengiz Köksal, bu problemlerin kendi dokusu ile tamir edilmesinin en iyi yöntem olduğunu ifade etti. nbsp;Doç. Dr. Cengiz Köksal, "Bu ameliyatlar için uygun hasta seçimi önemli. Doğuştan kalp kapağının çökmesi problemlerinde daha başarılı oluyor. Ateşli romatizmanın neden olduğu kapak problemlerinin yarısı tamir edilebiliyor. Ülkemizde ateşli romatizma sonucu kalp kapağı problemlerine sık rastlanıyor" dedi. Kalp kapağı tamir ameliyatlarını SGK'nın ödediğini bildiren Dr. Köksal, kapak kullanılmadığı için daha ucuz olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Köksal, geçtiğimiz yıl 60 kalp kapağı tamir edildiğini ancak bu sayının ülke çapında artırılması gerektiğini söyledi.

Ziyneti Kocabıyık
TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...