'10 yıl içinde yeni antibiyotik yok'

'10 yıl içinde yeni antibiyotik yok'

SAĞLIK Haberleri

Antibiyotik direnci yüzünden, tıp dünyası basit idrar yolu enfeksiyonundan zatürreye kadar pek çok hastalık tablosu karşısında çaresiz kalabiliyor.

Bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve yüzyılın sağlık buluşu olarak nitelendirilen antibiyotiklerin çoğu, bilinçsiz kullanılması sebebiyle etkisiz hale gelmeye başladı. Uzmanlar, yakın zamanda hiç yeni grup antibiyotik geliştirilmediği?ve?gelecek?10 yılda da yeni antibiyotiğin çıkmayacağını söylüyorlar. nbsp;HASTA İSTİYOR, HEKİM VERİYOR
Hem hekimlerin gereksiz antibiyotik yazmasından hem de hekime giden halkın talep etmesinden dolayı antibiyotikte bir kötüye kullanım olduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakır, "Ateşlenen çocuğunu hekime götüren anne baba mutlaka bir antibiyotik alarak çıkmak istiyor. Öte yandan performans sistemi nedeniyle kapısında 100 tane hasta biriken hekim de, kolaya kaçıyor, gereksiz olarak kullanılan antibiyotiğin zararlarını anlatmak için hem zamanı yok hem de başından savmak için hastaya bir antibiyotik vererek gönderiyor" diyor.
BAKTERİLER DİRENÇ GELİŞTİRDİ
Antibiyotiğin bir ateş düşürücü ya da vitamin olmadığını söyleyen Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, "Farklı antibiyotikler farklı infeksiyonlara karşı etkilidir. Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanım yüzünden bazı bakteri türleri elimizdeki tüm antibiyotiklere direnç geliştirmiş durumda. Bunların neden olduğu basit idrar yolu infeksiyonundan tutun da zatürreye kadar pek çok hastalık tablosu karşısında çaresiz kalabiliyoruz. Önlem alınmadığı takdirde gelecek 5-10 yıl içinde, antibiyotikle tedavi edilebilen basit infeksiyonlarda bile tamamen elimiz kolumuz bağlanacak" dedi.
Antibiyotiklerin etkisiz hale gelmesinin nedeni insanlarda yanlış kullanılmasının yanı sıra insan antibiyotiklerinin özellikle tavukların büyütülmesinde ve hastalıklardan korunmasında yüksek dozda kullanılıyor olmaları. Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiloyoji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kurt Azap, kanatlı hayvanlarda kullanılan antibiyotiğin %90'ının büyütme amaçlı kullanıldığını belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü 1999 yılında insanlarda kullanılan antibiyotiklerin hayvanlarda büyüme amaçlı kullanılmaması gerektiğini bildirdi" dedi.


Antibiyotik?tüketiminde Avrupa şampiyonuyuz

Türkiye antibiyotik kullanımında 40 ülke arasında birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketiminin 42 birim olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, "Bu rakam, Hollanda'da 14 birim seviyesinde. Bir Türk vatandaşı günde, Hollandalı bir kişiden 3 kat fazla antibiyotik tüketiyor. Biz bu değerle, Avrupa'da kişi başına günde kullanılan antibiyotik birimi hesaplamasında 40 ülke arasında birinci sıradayız. Bizden sonra, 35 birimle Yunanistan geliyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde bu rakamlar en çok düşük seviyelerinde. En az antibiyotik kullanımı ise 13 birimle Estonya yer alıyor" dedi.

ANTİBİYOTİKLERİ KULLANIRKEN BUNLARA?DİKKAT EDİN:
1. Soğuk algınlığı ya da grip geçiriyorsanız antibiyotik kullanmayın. Antibiyotikler virüsleri değil bakterileri öldürür. Virüslerin sebep olduğu bir hastalığa karşı antibiyotik alırsanız, virüsleri öldüremediğiniz gibi direnç gelişimine neden olabilirsiniz.
2. Bakterilerin yol açtığı bir infeksiyonu tedavi ederken ilacın tamamını bitirmelisiniz. Seçilen antibiyotiğin beklenen etkiyi gösterebilmesi için yeterli sürede, uygun aralıklarla ve yeterli dozda alınması gerekir. Antibiyotiklerin aşırı, rasgele veya koruyucu amaçla kullanımı bakterilerde ilaca karşı direnç oluşturarak tedavisi güç vakalara neden olur.
3. Antibiyotiğinizi prospektüsünde yazıldığı gibi tam saatinde alın. Çünkü etkisi kaybolmaya başladığında direnç gelişir.
4. Başkasına yazılan antibiyotiği almayın veya sizin için verilen antibiyotiği başkasına vermeyin. nbsp;

Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...