İngilizler, 38 milyar sterline 'kötü banka' kuracak

İngilizler, 38 milyar sterline 'kötü banka' kuracak

Ekonomi Haberleri

İngiltere'nin en büyük bankası RBS, bilançosunu sahip olduğu çok riskli varlıklardan korumak için 38 milyar sterlinlik 'kötü banka' kuracak.

İngiltere'nin en büyük bankası Royal Bank of Scotland (RBS) bilançosunu sahip olduğu çok riskli varlıklardan korumak için yine kendi bünyesinde bir "kötü banka" kurarak İngiltere hükümetinin elindeki hisseleri satışını kolaylaştırmaya çalışacak. İngiltere devleti 2008 yılındaki finansal krizde iflastan kurtardığı bankadaki payını bir an önce satmak istiyor. İngiltere RBS ve rakibi Lloyds Banking Group'u iflastan kurtarmak için 66 milyar sterlin (106 milyar dolar) mali yardım yapmış ve karşılığında bankalarda hisse almıştı. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, devletin bankadaki payının 2015'teki seçimlerden önce satılmasının zor olduğunu ifade ederek, "(Bu değişiklik) bankadaki payımızı satmayı ve paramızı geri almamızı kolaylaştıracak" dedi. İngiltere hükümeti Lloyds'da bulunan payını bu sene içinde satmış ve satıştan kâr etmişti. Fakat RBS'teki yüzde 81 payın satışı sarktı. Bankanın şu anki piyasa fiyatına göre devletin elinde bulunan paylar kaynaklanan zararı yaklaşık 14 milyar sterlin düzeyinde bulunuyor. Reuters'a bilgi veren bankacılar ve siyasi kaynaklar hükümetin elindeki payları satışının üç ile beş yıl sürebileceğini belirtiyorlar. RBS hisseleri saat 1340 itibariyle yüzde 7 kayıpta bulunuyor. RBS, yeni kurulacak "sermaye çözüm birimi"ne gelecek yıl 38 milyar sterlin (61 milyar dolar) değerinde krediyi aktaracağını ve bu sayede bankanın 10-11 milyar sterlin tutarında sermayesinin serbest kalacağını açıkladı. Planı eleştirenler "kötü banka" uygulamasını, hali hazırda uygulanmakta olan faaliyet dışı varlıkları elden çıkarma planından farklı olmadığına dikkat çekerek eleştiriyorlar. Faaliyet dışı varlıkları elden çıkarma programında 45 milyar sterlin tutarında sorunlu kredi bulunurken, 2016 yılına kadar bu kredilerin sadece 25 milyar sterlinlik bölümünün satılabileceği tahmin ediliyor. "Kötü banka"ya aktarılacak varlıkların yarısı bu program bünyesinde bulunuyor. BÖLÜNMESİ İSTENİYORDU İngiliz hükümeti merkez bankasının eski başkanı Mervyn King ve eski Maliye Bakanı Nigel Lawson tarafından savunulan bankanın bölünmesine dair planı uygulamaya koymadı. İki eski yetkili bankanın bölünerek kişi ile işletmelere kredi verecek ve ekonomiyi destekleyecek daha güçlü bir yapıya sahip olacağını savunuyordu. Bu fikre karşı çıkanlar ise bankanın bölünmesinin çok maliyetli ve karmaşık olduğunu belirtiyorlar. Hükümet, RBS'in ABD'deki bireysel bankacılık hizmetleri şirketi Citizens'ı satışının yeniden yapılma çerçevesinde hızlandırılacağını ve İngiliz hane ve şirketlerine kredi verilmesine odaklanılacağını belirtiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...