Mursi 4 ay sonra göz önüne çıkıyor

Mursi 4 ay sonra göz önüne çıkıyor

DÜNYA Haberleri

Mısır'da Muhammed Mursi, darbeden tam 4 ay sonra hakimin ve halkın karşısına çıkacak. Ailesi bile Mursi'yi ilk kez mahkemede görme fırsatı yakalayacak.

Mısır'da halk iradesinin yargılandığı dava olarak nitelendirilen Mursi'nin ve İhvan yöneticilerinin yargılanacağı duruşma başlıyor. Ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, askeri müdahaleden tam dört ay sonra yargıçların ve aynı zamanda halkın karşısına çıkacak. Ailesi bile Mursi'yi, ilk kez mahkemede görme fırsatı yakalayacak. Darbe Karşıtı Milli İttifak, Mursi davasını protesto etmek için ülkenin her tarafında eylem başlattı. 1 Kasım Cuma gününden itibaren başlatılan ve bir hafta sürecek olan eylemler, "Halk iradesinin yargılanış haftası" olarak isimlendirildi. Mursi konu ile ilgili yaptığı bir açıklamada, kendisinin meşru cumhurbaşkanı olduğunu, halk tarafından referandumla kabul edilmiş olan yürürlükteki Mısır 2012 Anayasasına göre, kendisini sadece Mısır Halk Meclisi'nin yargılayabileceğini ifade etti.
Yargılama esnasında Mısır içi ve dışından her hangi bir avukat Mursi'yi savunmayacak. Milli İttifak, "Avukatların sadece mahkemenin seyrini takip etmek için salonda yer alacağını, Mursi'nin mahkemeyi ve darbe sonucunda oluşan her hangi bir uygulamayı tanımadığını, bu nedenle avukat da istemediğini" belirtti.
Mursi'nin yargılanmasına Tura'da yer alan Polis Memurları Akademisi'nde 4 Kasım Pazartesi günü başlanacak. O gün bölgedeki asayişi 20 bin civarında güvenlik görevlisinin sağlaması bekleniyor. Güvenlik kaynaklarına göre Mursi mahkeme gününden üç gün önce Tura Hapishanesi'ne askeri helikopter ile nakledilecek. Tura Caddesi'nin trafiği kapatılacağı dava gününde, trafik başka caddelere kaydırılacak.
Yargılamanın yapıldığı salonun, yargıçların ve celsenin bitiminden sonraki hareketlenme anındaki bütün güvenlik işlemleri için, sıra dışı bir koruma çemberi oluşturulması bekleniyor. Mübarek davası döneminde ikinci celseye katıldığımda görmüştüm. Salonun yüzde ellisine yakını sivil giyimli askerlerle doldurulmuştu. Diğer yarısı ise gazeteci ve avukatlardan oluşuyordu.
Mursi'nin yargılanma sürecinin Mübarek'in davasından çok daha riskli olacağını ifade eden güvenlik uzmanları, silahlı kuvvetlerin de polis ile yardımlaşması gerektiğini ifade ediyor. Mısırlı güvenlik uzmanı Mahmud Katari, Mursi destekçilerinin Mübarek'ten kat kat fazla olduğunu, o nedenle polisin tek başına ülke geneli ve mahkemenin güvenliğini sağlamasının mümkün olmadığını savunuyor. Katari, olası saldırılara karşı güvenlik güçlerinin en gelişmiş silahlarla donatılmasının gereğini de ifade ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...