BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kırk yıllık hatır

Kırk yıllık hatır

Dünyaca meşhur içeceğimiz kahvenin kültürümüzde ne kadar farklı ve zengin bir yeri olduğu, Yapı Kredi Kültür Merkezi'ndeki sergiyle gözler önüne seriliyor.



Bizim kültürümüzde bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Bu hatır sebebiyle insanımız birbirine "bir acı kahve" ikram etmeyi sever. Kurukahveci Mehmed Efendi'nin çektiği kahvenin kokusu neredeyse bulunduğu sokağın bütün köşelerine siner. Asırlardan beri günlük hayatımızın vazgeçilmez zevklerinden olan ve yerini başka hiç bir modern içeçeğin dolduramadığı kahve kültürümüzün zenginliğini Yapı Kredi Kültür Merkezi Vedat Nedim Tör Müzesi'nde açılan "Tanede Saklı Keyif, Kahve" isimli sergiyle yakından görüyoruz. Asırların hatırı Osmanlı'dan günümüze kadar uzun asırlardan beri devam eden kahve kültürü dünyaya "Türkish Cafe" de kazandırmış. Ancak, bizim kahvemiz Batılılar'a biraz acı geldiği için onlar zamanla tatlandırmanın yollarını bulmuşlar ve "nescafe" demişler. Türk kahvesi ise asırlık lezzetini muhafaza ediyor. Sergide, kahvenin ilk defa nasıl bulunduğuna dair rivayetlerden, Osmanlı'da ilk kahvehanelerin ortaya çıkmasına, zaman içinde sarayda kullanılan kahve takımları, cezveler, fincanlar, kahve çekme makinelerine kadar yüzlerce eşya ve eser yer alıyor. Tanelerin gücü Kahvenin bitkisini belki bir çoğumuz görmedi. Bu serginin girişinde bir kahve bitkisinin nasıl olduğunu hemen görüp doya doya seyredebiliriz. Kahve tanelerinin nasıl kavrulduğunu merak ediyorsak, okuyup öğrenebiliriz ve kahve kavurmanın ne büyük bir ustalık istediğini yakından görürüz. "Türk Kahvesi"nin kıvamının nasıl yakalandığını da böylece daha iyi anlamış oluruz. Sergide, İstanbul'da ve Anadolu'da gelişen/ yerleşen kahve kültürünün belirli örnekleri ilgililere mukayese karşılaştırma da sağlıyor. Altın, gümüş, bakır gibi farklı madenlerden yapılmış değirmen, mangal, cezve, tepsi ve fincanların nasıl bir sanat eseri olarak karşımıza çıktığını da görmek mümkün. İkramda kahve Kahvenin faydalarının ve zihni açma özelliklerinin de ayrıntılarıyla verildiği sergi, kültürümüzde kahvenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha isbat ediyor. Serginin açılışında ise ziyaretçilere "bir acı kahve" ikram edildi. Ziyaretçiler, kahvelerini içmeden ayrılmamaya özen gösterdiler. Her ne kadar kahve pişirmek için mangal yerine elektrikli ocak kullanılsa da, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olduğu bir kere daha hatırlatıldı. Büyük bir katalogla da desteklenen sergi 31 Mart'a kadar pazartesi-cuma günleri gezilebilir.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109156
    % 1.14
  • 3.8206
    % -0.38
  • 4.5076
    % 0.05
  • 5.1028
    % -0.67
  • 153.399
    % -0.43
 
 
 
 
 
KAPAT