Abdullah Gül'den İskoçya'ya yatırım çağrısı

Abdullah Gül'den İskoçya'ya yatırım çağrısı

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türklerin, İngiltere'deki yatırımlarının çoğaldığını belirterek, 'Karşılıklı olarak birbirimizi etkiliyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz'ün onuruna Assembly Rooms'da verdiği resepsiyona katıldı. Resepsiyona Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanısıra İskoçya'da ve Edinburgh'da yaşayan Türk toplumunun temsilcileri katıldı.

Salona girişinde konuklarla selamlaşan Gül, resepsiyonda kısa bir konuşma yaptı. Gül, salonda Türk vatandaşlarının yanısıra Türk-İngiliz 3. Tatlıdil Forumu'na katılmak için Edinburgh'a gelen heyet üyelerinin bulunduğunu kaydederek, salonda bulunanlara sevgi ve muhabbetlerini sundu.

ZİYARETİN NEDENİ İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEK

Birleşik Krallık'a yapılan ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmek için yapıldığını dile getiren Gül, "Bir taraftan devlet organları, hükümetler arasında işbirliğimiz var. Diğer taraftandan da bu ilişkileri daha da derinleştirelim diye sivil bir çalışma var. Buna 'Tatlıdil Forumu' diyoruz ve iki eski dışişleri bakanı bunun başkanlığını yapıyorlar ve bu toplantının üçüncüsünü bu sefer Edinburgh'da yapıyoruz. Dolayısıyla bu vesile ile buradayız. Bu vesile ile burada olunca buradaki vatandaşlarımızla biraraya gelmeden de burada otelde toplantılarımızı yapıp, resmi görüşmelerimizi yapıp gitmek hiçbir zaman içimize sinmezdi. Bildiğim kadarı ile siz de buradaki Türk Kültür Derneği ile beraber bu toplantıyı organize ettiniz. Bundan dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İSKOÇYA'DA BAŞKONSOLOSLUK AÇIYORUZ

Birleşik Krallık denildiğinde bunun en önemli parçalarından birisinin İskoçya olduğunu ve merkezinin de Edinburgh olduğuna dikkati çeken Gül, "Edinburgh'un ne kadar köklü bir tarihi, kültürü olduğunu herkes bilir ama gelip görenler bir kez daha etkilenir. Burada sizler, değerli vatandaşlarımız Türklerin burada olması tabii ki Türkiye'nin burada en iyi şekilde temsil edilmesini de sağlıyor. Bunu burada çok daha güçlü yapmak için biraz önce büyükelçimizin söylediği gibi burada başkonsolosluğumuzu da açıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

SEFER SAYISI 10'A ÇIKARTILACAK

Gül, THY'nin haftanın her günü İstanbul ile Edinburgh'u birbirine bağladığını ve sefer sayısının 10'a çıkartılacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Dünya eski dünya değil. Eskiden Türkiye ile burası arasında irtibat bu kadar sık değildi. Bunu derken aramızda şimdi bazı profesörler, hocalar var. Onlar burada okudular 70'li yıllarda, hatta daha da önce. Gelirken onları da heyetimizde getirdik. Burada güçlü bir üniversite var biliyorsunuz. Sosyal bilimleri çok bilinir dünyada. Burada doktorasını yapıp Türkiye'de profesör olan çok değerli hocalar da var aramızda. Onlar buradayken, tabii ki o zaman ne internet ne bu şekilde telefonlar ne bu şekilde uçakların neredeyse her gün gidiş gelişi yoktu. Ama şimdi her şey çok değişti. Dünyanın her tarafı artık birbirine çok yakın oldu. Dolayısıyla burada yaşayan, buraya yerleşmiş olan vatandaşlarımızın da gurbette yaşama duygusu eminim ki biraz memleketten uzakta olsa da eskisi gibi değil artık. Herkes telefonundan yolda yürürken bile Türkiye'deki yakınlarını arıyor. Hal hatır soruyor, onlar da burayı soruyor. Bu değişen dünyaya hepimiz alışıyoruz."

300 MİLYON STERLİNE YAKIN YATIRIM

Bazılarının buraya yerleştiğini ve bazılarının da geçici olarak burada bulunduğuna işaret eden Gül, burada bulundukları süre içerisinde Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmelerini, Türkiye ile Birleşik Krallık ve Türkiye ile İskoçya arasındaki bağları güçlü yapmak için çok uğraşmaları gerektiğinin altını çizdi. Gül, Türkiye'deki Birleşik Krallık mensuplarının çok büyük yatırımları ve ilişkileri bulunduğunu anımsatarak, Türklerin de İngiltere'deki yatırımlarının çoğaldığını dile getirdi. Gül, "Sadece İngiltere'de değil, İskoçya'da da çoğalıyor. İşte aramızda Ali Sabancı var. Onların burada 300 milyon sterline yakın yatırımları var, bütün İskoçya'da. Dolayısıyla artık karşılıklı olarak birbirimizi etkiliyoruz. Karşılıklı olarak birbirimize katkı sağlıyoruz. Bundan da büyük bir memnuniyet duymak gerekir" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...