Vesayet out, sandık in

Vesayet out, sandık in

YAŞAM Haberleri

Artık sınıf başkanlarını öğretmenler, okul başkanlarını müdürler seçmiyor. Öğrenciler kendi adaylarını belirleyerek, sandığa gidiyor.

fotoroman
Yazı ve Fotoğraflar nbsp;
Ali Çelik

Yerel seçimler 29 Mart'ta yapılacak. Siyasetçiler meydanlara inip, şehirleri turlarken okullarda bambaşka bir heyecan yaşanıyor. Öğrenci liderleri ve sınıf başkanları okul başkanlığı için kıyasıya mücadele ediyor. Öğrenciler arasındaki seçim yarışı ise çok renkli ve çarpıcı görüntüler ortaya çıkarıyor. Politikacıların bile aklına gelmeyecek, 'seçim vaatleri', "bu kadar da olmaz!'' dedirten, propaganda çalışmaları, "Aman sandığa helal gelmesin!" dedirten seçim yasakları, "Böyle düzen bizim sandıkta yok!" diyebileceğiniz oy pusulularıyla; demokratik ve seçim hukuku uygulamalarının tam kullanıldığı, MEB mevzuatına bağlı resmi kurallar çerçevesinde yapılan gerçek bir seçimi gözler önüne seriyor. Biz de bu maratonu sizin için fotoğrafladık.Bütün okullarda uygulanan 2013-2014 Türkiye Ögrenci Meclisi seçimleri, öğrenciler, eğitimciler ve veliler arasında büyük bir heyecana sebep oluyor. Demokrasi kültürünü geliştiren seçimler için; okullararası, daha sonra ilçe ve il seçimleri yapılıyor. Neticesinde MEB ve Meclis TV tarafından seçimlerin ve sonuçların resmi duyurusu yapılıyor. Sandıktan çıkan "Başkan", "Öğrenci meclisi başkanı" ise kurulu ve üyeleriyle, devletin bütün kurumlarını okullara kopyalıyor. İhlas Koleji'nde okul seçimlerinde yarışı göğüsleyerek, "okul başkanlığı"na seçilen Ertuğrul Korkmaz'ın taraftarlarının attığı "Herkes korkar, Ertuğrul Korkmaz" sloganları, 'Başbakan'ın alternatifi belli oldu' esprilerine sebep oluyor. Seçim maratonu nbsp;sınıfların kendi temsilcisini seçmesi ile başlıyor. Sınıf temsilcileri arasından seçilen adaylar, okul öğrenci meclisi başkanlığına talip oluyor. Seçim tarihinden aylar önce yapılan başvuruların ardından, seçime 15 gün kala "okul seçim kurulu"nun kararıyla propaganda çalışmaları başlıyor. Okuldaki seçim çalışmaları görülmeğe değer, sahnelerin yaşanmasına sebep oluyor. Eksantrik vaatler, duvarlarda afişler, ellerde pankartlar, başkanların koridorlarda, sınıflarda, okul bahçelerinde kulis çalışmaları, kürsülerde nutuklar, salvolar Türkiye'nin artık geçmiş alışkanlıklarından vazgeçmeye başladığını ortaya koyuyor. Herkesce malum geçmişteki vesayet yerini demokrasiye bırakmış gibi..

nbsp;Vesayet out, sandık in
ULUSAL MEDYA TAKİPTE!
Seçim çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Başkanların konuşmalarını ve vaatlerini mercek altına alıyoruz. Geçen yıl nbsp;'5 bin ağaçlık orman' vaadinde bulunulmuş. Pek tutmayınca, okul içi vaatlere dönülmüş. "

nbsp;Vesayet out, sandık in
İHLAS KOLEJİ'NDE RENKLİ SEÇİM
İhlas Koleji Marmara kampüsü olarak ilkokuldan 5, ortaokuldan 9 aday çıkartmış seçime ve kazanan ilk orta bölümden abi kardeş, Ercüment Korkmaz ve Ertuğrul Korkmaz. Ertuğrul'un seçim sloganı çok iddialı; "Herkes korkar, Ertuğrul Korkmaz" nbsp;

nbsp;Vesayet out, sandık in
SANDIKTAN KİM ÇIKARSA
Öğrenciler, kendilerini temsil edecek arkadaşlarını belirlemek için sandığa gitti. Öğretmenlerden oluşan sandık kurulları, oyları teker teker saydı. Galip gelen başkanlığı kaptı.

nbsp;Vesayet out, sandık in
GÜNGÖRMEMİŞ VAATLER
"Vialant'a her hafta gezi", "Öğrenci dolabına tablet şarjı", "Kantinimizi genişleteceğiz!..", "Kafeteryamızda ürün çeşitliliği artacak", "Futbol sahasına yenileme" gibi vaatler sıralanınca, veliler ve eğitimciler "Gerçek siyaset okulda" yorumunu yapmadan edemiyor.

nbsp;Vesayet out, sandık in

nbsp;Vesayet out, sandık in

nbsp;Vesayet out, sandık in
YSK'DAN EMANET SANDIK!
Yüksek Seçim Kurulu'ndan emanet alınan seçim sandıkları, basılan renkli oy pusulaları, tercih mühürleri, oy kullanmak için yapılan paravanlar, demokrasinin yeni nesil için yaşama şekli olduğunu ortaya koyuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...