'Türkiye'de en çok böbrek, karaciğer ve kalp nakline ihtiyaç var'

/ Kaynak: CHA
'Türkiye'de en çok böbrek, karaciğer ve kalp nakline ihtiyaç var'

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Eskişehir İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kadir Demirel, en çok nakle ihtiyaç duyulan organların böbrek, karaciğer ve kalp olduğunu kaydetti.

Kadir Demirel, organ naklinin, son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemi olduğunu belirterek, bu durumun hastaların yaşam süresini uzatıp kalitesini artırdığını söyledi. İleri bir tedavi yöntemi olan organ naklinin, diğer tedavilere göre daha ucuz olduğunu belirten Dr. Demirel, en çok nakle ihtiyaç duyulan organların ise böbrek, karaciğer ve kalp olduğunu kaydetti.Dr. Demirel, organ bağışının kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesi olduğunu ifade etti. 'Bağışlanan organ filizlenen candır' diyen Dr. Demirel, "Bir gün kendimizin ve sevdiklerimizin de sağlıklı bir yaşam için organ nakline ihtiyaç duyabileceğini düşünmeliyiz. Ailelerinize öldükten sonra organ bağışını kabul ettiğinizi vasiyet ederek bu konudaki duyarlılığınızı bütün sevdiklerimize gösterebiliriz." dedi.Organ naklinin, son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemi olduğunu aktaran Dr. Demirel, naklin hastaların yaşam süresini uzattığını, kalitesini yükselttiğini dile getirdi. İleri bir tedavi yöntemi olan organ naklinin diğer tedavilere göre daha ucuz olduğunu anlatan Dr. Demirel, en çok nakle ihtiyaç duyulan organların başında ise böbrek, karaciğer ve kalp geldiğini kaydetti. Türkiye'de 70 bin civarında kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu, 52 bin 529 hastanın böbrek nakli için sıra beklediğini belirten Demirel, "Bu durum, şeker hastalığı ve hipertansiyonlu hasta sayısının da beklenenden daha hızlı artması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek nakli iyi seçilmiş ve hazırlanmış vakalarda en iyi tedavi seçeneğidir." diye konuştu. Türkiye'de 50 bin kronik karaciğer ve 50 bin kalp yetmezliği hastasının da tıbbi takipte olduğuna dikkat çeken Dr. Demirel, "Organ nakli bekleyen 2 bin civarında karaciğer ve bin civarında kalp hastası mevcuttur. Binlerce hasta ise ışığa hasret kornea beklemektedir." ifadesini kullandı. Demirel, Türkiye'de her yıl yaklaşık 6 bin kişinin organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini dile getirdi.
GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...