John Kerry'den Mısır yönetimine 'demokrasi' çağrısı

John Kerry'den Mısır yönetimine 'demokrasi' çağrısı

DÜNYA Haberleri

John Kerry, yaptığı konuşmada direkt olarak Mursi'den bahsetmese de Mısır'ın bütün vatandaşları için "adil ve şeffaf" dava çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, askeri darbenin ardından dün ilk defa Mısır'a gitti. Kerry'nin Kahire'ye ayak bastığı ana kadar resmen doğrulanmayan ziyaret, darbe ile görevden alınan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin cinayet suçlaması ile yargılanacağı mahkemenin bir gün öncesine denk gelmesi nedeniyle dikkat çekti.


Demokrasi mesajı
nbsp;Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kerry, "geçici hükümete destek verdiklerini ve hâlâ müttefik olduklarını" vurguladı. Ancek Kerry, satır arasında yeni yönetimi uyardı. Kerry, direkt olarak Mursi'den bahsetmese de Mısır'ın bütün vatandaşları için "adil ve şeffaf" bir dava sürecinin işlemesi çağrısında bulundu. ABD'nin Mısır'a yaptığı 1,5 milyar dolarlık yardımın büyük bir kısmının askıya alınmasının ardından Mısır'a gelen Kerry, iki ülke arasındaki ilişkilerin onarılması arzusunda. Kerry, bu kararın alınmasının Mısır ordusunu cezalandırmak için yapılmadığını, bunun "küçük bir mesele" olduğunu belirterek "ABD-Mısır ilişkileri yardım üzerinden tanımlanmamalı" dedi. Kerry, ilişkilerin Mısır'ın "demokratik olarak seçilen bir hükümet tarafından yönetildiğinde" daha güçlü olacağını aktararak "bu zor geçiş döneminde yardıma hazırız" dedi. Kerry, bölgedeki Arap dostlarının başka güçler tarafından saldırıya uğramasına izin vermeyecekleri konusunda güvence de verdi. Bu sözleri direkt olarak İran'a yapılan bir gönderme olarak yorumlandı. "ABD, dostlarımızın ve müttefiklerimizin savunması için burada olacaktır. Bu ülkelerin dışarıdan saldırıya uğramasına izin vermeyeceğiz" diyen Kerry; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün ve Mısır'ın isimlerini saydı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...