Kıyamet gününün dehşeti!..

A -
A +

Bayezid-i Bistamî hazretleri, bir gün, ağladığı yüzünden belli olacak şekilde evinden dışarı çıkmıştı. Onun bu hâlini görenler sebebini sordular!..
Herkes muhakkak gelecek olan kıyamet gününe hazırlanmalıdır! İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Kıyamet vardır. O gün, elbette gelecektir. O gün; göklerin parçalanacağı, yıldızların dağılacağı, yeryüzü ve dağların parçalanacağı ve yok olacağı Kur'an-ı kerimde bildirilmektedir. (Müzzemmil 14, İnfitar 1-5)
Kıyamette, bütün mahlûklar, yok olup, tekrar yaratılacak, herkes mezardan kalkacaktır. Allahü teâlâ, çürümüş, toz olmuş kemikleri yine diriltecektir. O gün, terazi kurulacak, herkesin hesap defterleri uçarak, iyilere sağ taraflarından, kötülere sol taraflarından gelecektir.
İmanı olmayanlar, yani bütün kâfirler, ölünce Cehenneme gidecek ve orada sonsuz kalacaktır. İmanlı olanların sevapları, günahları tartılacaktır. Sevabı fazla gelenler Cennete gidecek ve orada sonsuz kalacaktır.
Herkes Kıyamette, dünyada yapmış olduğu iyi kötü amellerinin karşılıklarını görür. Ehl-i sünnet olan müminin, dünyadayken tövbe etmiş olduğu günahları affolunup, iyiliklerine sevab verilir. Kâfirlerin ve bid'at sahibi olanların, yani itikadı bozuk olanların iyilikleri reddedilir, şerleri için de ceza görürler. (Cevap Veremedi kitabı)
***
Bayezid-i Bistamî hazretleri, bir gün, ağladığı yüzünden belli olacak şekilde evinden dışarı çıkmıştı. Onun bu hâlini görenler;
-Niçin ağladın, ya Bayezid? diye sordular. O mübarek de şöyle anlattı:
-Şöyle bir rivayet duydum:
"Bir kul kıyamet gününde hak sahibi ile beraber hesap yerine getirilir. Hak sahibi; 'Ya Rabbî! Ben dünyada iken kasap idim. Bu şahıs bana geldi. Satın alacağım diye eti elimden aldı. Hatta ette parmaklarının izi bile kaldı. Fakat sonradan vazgeçti. O eti satın almadı... Bugün ise ben, onun elinin izi kadar sevaba muhtacım. Onu istiyorum' dedi... Bunun üzerine, o etteki parmak izi kadar o şahsın sevabından alınıp kasaba verildi... Kasabın sevabı bununla ağır geldi. Cennet'e gönderildi. Bu defa da sevabından çok az miktar alınan şahsın sevabı azalıp günahları ağır geldi. Cehennem'e gönderildi..." Bayezid-i Bistamî hazretleri bunları anlattıktan sonra;
-Ben o çetin hesap gününde hâlimin ne olacağını bilmiyorum. Acaba hâlim o gün nice olur diye ağladım, buyurdu...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.