Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sokak tabelalarına yeni düzenleme

- Güncelleme:
Sokak tabelalarına yeni düzenleme

GÜNDEM Haberleri

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehirlerdeki görüntü kirliliğinin önlenmesiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Tabelaların daha derli toplu, düzenli, anlaşılır olması ve çevre açısından görüntü kirliliğine sebebiyet vermeyecek şekilde düzenlenmesini sağlayacağız" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, cadde ve sokaklardaki tabelaların görüntü kirliliği oluşturmasını engellemek için çalışma başlattı. Yılsonuna kadar her cadde ve semtte oraya ait dükkanların kullanacağı bir tabela kriteri getirilecek, 2014 yılı itibariyle tüm dükkanlar bulunduğu cadde ve semtin standartlarına göre tabela kullanacak. Görüntü kirliliğine engel metal ve plastik tabelaların yerini mümkün olduğunca ahşap tabelalar alacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sokak ve caddelere girildiğinde tabela kargaşasından ve kirliliğinden insanların aradığı şeyi bulamadığını söyledi. Şehirlerdeki görüntü kirliliğinin önlenmesiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Bayraktar, "Cadde ve sokaklarda esasında belediyenin bünyesinde olan, belediyenin düzenlenmesini yaptığı ve izinlerini belediyenin verdiği, ruhsatlarını belediyenin verdiği bu tabelalar konusunda hakikaten çok ciddi bir görüntü kirliliği oluştu" dedi.


TABELALAR DAHA DÜZGÜN VE DAHA ANLAŞILIR OLACAK
Bakanlık olarak görüntü kirliliğini giderici düzenlemeler yaptıklarını belirten Bayraktar, "Yani belediyeler de bu işin üzerinde esasında hassasiyetle duruyor, ama Bakanlık olarak biz görüntü kirliliğinin giderilmesi yönünde daha önce bu çanak antenler konusundaki çalışmamızı biraz daha genişleterek tabelaları da düzenleyici mahiyette çalışma yürütüyoruz. O çalışmalarımızı belediyelerimizle paylaşacağız, belediyelerimiz gerçekten görüntü kirliliğini giderici ve çevre açısından hoş görüntü oluşturan yerlerde bizden destek isteyebilir. Maddi destek, yani biz şartlı nakdi yardım yapacağız onlara ve o düzenlemeler de belki onlar da oradaki işletme sahiplerine bu düzenlemeyi yapmaları için destek olabilirler diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Görüntü ve gürültü kirliliğinden dolayı Bakanlığın ceza yazma yetkisine sahip olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:


"Biz bunu işletmeyi çok arzu etmiyoruz, ama mecbur kaldığımız noktada da işleteceğiz. Biz istiyoruz ki halkımız biraz bunu bilerek yapsın, isteyerek yapsın, zorlamayla olmasın. Çevresel açıdan görüntü kirliliğine sebebiyet veren tabelaları daha düzgün, daha anlaşılır ve daha ülkenin şartlarına da uygun hale getirerek. Mesela öyle yerler var ki, kimi ışıklı tabela, kimi ışıksız, kimi büyük, kimi küçük, kimi tahtadan, kimi plastikten, kimi işte demirden veya alüminyumdan, bunların daha derli toplu, daha düzenli, daha anlaşılır ve çevre açısından görüntü kirliliğine sebebiyet vermeyecek şekilde düzenlenmesini sağlayacağız."


BELEDİYELERE HEM MADDİ HEM TEKNİK DESTEK
Bu düzenlemenin boyut noktasında olacağını söyleyen Bayraktar, "Mesela İstanbul'da İstiklal Caddesi'ni biliyorsunuz. Şimdi İstiklal Caddesi'ne girdiğiniz zaman ahşaptan tabelalar yapılmış ve böyle baktığınız zaman hakikaten bir ahenk içerisinde. Yani biri böyle çok büyük, biri çok küçük, biri böyle okunmayacak şekilde, biri farklı yazı, öyle değil, daha derli toplu, daha anlaşılır ve insanların da gözüne hoş gelen bir görüntü var, bunu arzu ediyoruz. Birçok belediyemiz bunu uyguluyor zaten. Biz bu noktada var olan şeyin hızlandırılması ve Bakanlığımız tarafından da maddi olarak belediyelerin desteklenmesi şeklinde güçlendirilip hızlandırılmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Yıl içerisinde çalışmaların ana hatlarıyla bitirileceğini bildiren Bayraktar, "2013 ve 2014 yılı itibarıyla bunun altyapısı oluşmuş bir şekilde uygulamanın gerçekleşmesi için de denetimlerimize başlarız. Nasıl yapılabileceğiyle ilgili belediyelere hem maddi destek veriyoruz hem de teknik destek veriyoruz" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...