İkinci emeklilik hakkı da verilemez mi?

A -
A +

2001 yılında 41 yaşında emekli olmuş bir vatandaşım. Bu tarihten sonra da iş hayatımız hep devam etti. Bazılarında SSK'lı çalıştık bazılarında SSK'sız. "Niye SSK yaptırmadın?" derseniz "niye yaptırayım ki bana bir faydası var mı?" diyorduk. Emekli olmuşum, ikinci emeklilik de yok. Sonra bir şirket kurduk hem çalışalım hem de çevremizde üç beş kişiye ekmek kapısı olsun diye. Sen misin şirket ortağı olan? Devlet baba hemen emekli maaşından kesmeye başladı. Hülasa bizi niye kahve köşesinde pineklemedin diye cezalandırdı.
Diyordum ki yöneticilerimiz bu ikinci emeklilik konusunu neden düşünmezler? Emekli olan vatandaş, bir hesabı yapılır, on-on beş yıl daha prim yatırırsa ikinci emekli olsa, örnek olarak ilk emekliliğinden 1200 TL ikinci emekliliğinden de 750 TL alsa toplam eline iki bin lira gibi bir para geçse ne olur? İnsana para yaşlanınca bazen daha çok lazım olur. Hiç olmazsa insanımız ilerleyen yıllarda rahat eder, devletine de dua eder, "çalıştık yorulduk ama iyi oldu, şimdi rahat ediyoruz" der, çoluk çocuğun eline bakmaz.
Şimdi yeni hükümetimiz 'Torba Yasa'da emekliler için bir sürü kolaylıklar getirdi. Ama yukarıda anlattığım şekliyle emeklilere prim ödeme şartıyla ikinci bir emeklilik hakkı da verilse fena mı olur?
Genç Emekli-İstanbul

İşveren mi velinimet mi?

Gazetemiz okuyucuları arasında işçi-işveren-ev hanımı-devlet memuru vb. her kesimden okuyucu var. Peki hiç düşündünüz mü? Bu insanlar içinde en çok hakaret gören, sıkıntı çeken, yatarken rüyasında yarın karşılaşacağı problemlere çözüm arayan insan grubu hangisidir? Elbette ki işveren kesimidir.
Fakat bu kesim kadar sahipsiz, peşinen suçlu, her yaptığı iş şaibeyle karşılanan, devlet dairelerinde suçlu muamelesi gören bir grup var mı? Yok. Bizim kültürümüzde işveren velinimettir. Saygı sevgi hürmet görmeye hakkı olandır.
Her meslekte işini suiistimal eden mutlaka vardır, bunlara karşı kanun ne emrediyorsa mutlaka yapılsın. Fakat bugünlerde olduğu gibi her kazada hemen suçlu işveren anlayışı bana biraz da eski rejim zihniyetli insanların, reyting uğruna her şeyi mubah gören zihniyetin bir ürünü gibi geliyor. İşverenlere hesap soralım ama işverenlerin yaşadığı sıkıntı ve üstlendikleri sorumluluğu da görelim.
          N.Ö.-İstanbul

Lösemi ilacımızı bulamıyoruz

Eşim 3 aydır Edirne Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümünde lösemi tedavisi görüyor ve bu hastaların olmazsa olmazı olan Vesanoid 10 mg Alman Roche firması imalatı bir ilaç var. Bu ilaçtan 12 günde bir kutu kullanıyor. Ancak bu ilacın mayıs ayından beri ithalatı durdurulmuş; ilacı bulamıyoruz. Bir Derdim Var köşesinin ilgisini bekliyorum. Teşekkür ederim... Hasta adı Hülya Dediğidoğru Edirne Tıp Hematoloji Bölümü.
          Halil Baygür-Edirne

Hayal kırıklığına uğradık

Feridun Ağabey, biz kamuda çalışan üniversiteli işçileriz. Büroda çalışıyoruz. Teknik memur personeller hariç normal bir memurdan bile 600-700 TL az alıyoruz. Geçmişte kamu işçisini memurluğa aldılar. Bizim konuda da "çalışma yapılıyor" dediler ama Torba Yasa'da hayal kırıklığına uğradık. Bu konuyu gündeminize almanızı istirham ediyorum.
         Rumuz: "İşçi"

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.