Doğu'da çakılı kalan öğretmenler için işte çözüm

A -
A +

Milli Eğitim Bakanlığı'na;

Birkaç yıl sonra atamalar tıkanacak. Sınıf öğretmenliği tıkanmış durumda.. Alan değişikliğiyle yüksek puanlı sınıf öğretmenleri de branşları tıkamaya başladı.. Milli Eğitim Bakanlığı bu işi çözsün, mağduriyetler büyümesin. Hep beraber eşit şartlar altında eşit sürelerle çalışma imkanına sahip olalım.. MEB, Mecburi Hizmet Görevi Sirkülâsyonuyla bütün atamaları çözebilir.
Becayiş, z. hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlere maddi destek, alan değişikliği, emeklilik gibi uygulamaların çare olmadığı görülmüştür. Çözüm, batıdaki öğretmen yoğunluğunu azaltmak, bu yoğunluğu ülke geneline eşit bir şekilde yaymak. 

PUANA GÖRE
İkinci, üçüncü mecburi hizmet görevi, belli dönemler şeklinde, z. hizmet bölgelerinde çalışanlarla puan üstünlüğüne göre yer değiştirme uygulaması başlatılmalı. Her şehir, köy, kasabanın durumu z. hizmet puanlarıyla zaten belli. Bu bölgelerde çalışma süresi toplam olarak değerlendirilmeli. Z. hizmet süresi dönemler halinde, mesela toplamda 12 yıl olacak şekilde herkese uygulanabilir. 30 yıllık bir öğretmen 2-3 z. hizmet bölgesi görmelidir. Misal ilk atamayla doğuya atanan bir öğretmen, burada 3 yıl ya da 4 yıl çalıştıktan sonra batıya tayin için, z. hizmet yükümlüsü olup batıda çalışanların gelmesini bekleyecek ve bir sirkülasyon yaşanacak. Doğudaki öğretmen batıda açılacak kontenjanlara çok rahat yerleşebilecek. Hizmet puanı üstünlüğüne göre bu sistem işleyeceği için, yüksek puanlı öğretmenler batıdaki ilçelerde çalışabilirler. 4-5 yıl sonra z. hizmetini bitirmiş olanlar tekrar tayin isteyecekleri zaman sistem tekrar işleyecek ve batıya giden öğretmenler tekrar doğuya gelip ikinci mecburi hizmetini yapacak..
Bu sistem hak-hukuk-adalet getirir.. Günümüzde kimi öğretmenler, sahte evlilik yaparak eş durumu bahanesiyle memleketlerine kaçıp, 1 yıl bile doğu bölgelerinde kalmadan kaçmaktadırlar. Eğitim özrü bahanesi de bunun başka bir alternatifi. Bu sistem bu bahaneleri kökten temizleyecek. Çünkü zaten bu işlere kalkışmadan önce öğretmenlerimiz, 2. zorunlu hizmetin geleceğini ve tekrar döneceğini bilecek. Atama sistemlerinin bu kadar erken tıkanma sebeplerinden biri de zorunlu hizmet affıdır. Çünkü bu af sistemiyle batıda çalışanlar batıda kalırken, zorunlu hizmet bölgesinde çalışanlar z. hizmet bölgesinde kaldı.. Batıdaki çakılı öğretmen yoğunluğu daha da arttı.. Ayrıca bu sistemle, mecburi hizmet affı adı verilen haksızlık da çözülmüş olacak.

EŞ DURUMU
Eş Durumu Atamaları: Eş özür atamaları sirkülasyon olduğu için rahatlar.. Çünkü ülkenin her bölgesindeki öğretmen yoğunluğu aynı olacak. Aciliyeti olmayanlar ise zaten il dışı atamayı değil de ikinci z. hizmet görevine gelecekleri bekleyecek ve istediği şehirde çalışabilecek.. 
Öğrenim Özrü Atamaları: Öğrenim özrü için de aynı formül geçerli.. Ve eminiz ki bu sistem oturduğunda, hiçbir aklı başında öğretmen sahte öğrenim özrü için yüksek lisans yapmaz. Çünkü z. hizmet görevi dondurulmuş olarak gidecek ve tekrar geri dönme riski olacak. Kimse bu riski göze almaz.
İl İçi Atamaları: İl içi atamalarında merkezlere yaklaşma daha rahat olacak. Çünkü il genelindeki öğretmen yoğunluğu da eşit olacak.
İldışı Atamaları: Bütün Türkiye'de bölgeler eşit öğretmen yoğunluğuna sahip olduğu için ve sirkülasyon gerçekleşeceği için il dışı atamalarda kesinlikle hiçbir problem yaşanmayacak. Hizmet puanına göre z. hizmet bölgelerine gönderilen öğretmenlerin yerine, z. hizmet bölgelerindeki öğretmenler gelecekler ve sistem böylece devam edecek..
Bir grup öğretmen


"Gönül Elçileri" projesini destekleyelim
Köklü bir medeniyetin mensupları olarak, sosyal sorumluluğumuzun gereği, karşılık beklemeden, sahip olduğumuz kaynakları, toplumumun muhtaç kesimleriyle paylaşmamız gerekir.
Sosyal hizmet amacıyla, gönüllülük esasına bağlı olarak bu işi yapanlara "Gönül Elçileri" diyoruz. Toplumumuzda her birey bir gönül elçisi olabilir. Her vatandaş, kendi alanında, karşılık beklemeden çevresindeki dezavantajlı kişilerin hayat kalitesini yükseltmek düşüncesi ile gönül elçisi olabilir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığ'ının uygulamaya koyduğu bu güzel proje çok hayırlı hizmetlere vesile olacaktır.
Bakanlığın, ''Toplumların Kalkınmasında Gönül Elçileri'' adı altında 81 ilde başlattığı proje Artvin'de de uygulanacak. Valimiz'in değeri eşinin koordinatörlüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilmesi hedeflenen bu proje, ilimizde çok güzel neticeler verecektir.
Vicdanının sesine kulak veren gönül elçilerinin ilimizde de sayılarının artmasını sağlamak, hepimizin bu projeye sahip çıkması ile mümkün olacaktır. Gönüllü insan kaynaklarını harekete geçirerek, etrafımızdaki dezavantajlı kişilere sevgi, şefkat merhamet gösterebilir, onların hayata sımsıkı sarılmalarını sağlayabiliriz.
Bu anlamda, bireyler bir koruyucu aile olabilir. Kimsesi olmayan çocuklarla oyun oynayıp, onları sinemaya tiyatroya götürebilir, kitap  hediye edebilir. Huzurevinde yaşayan yaşlılarımızı ziyaret edip, onlarla dertleşip, onlarla zaman geçirebilir. Şehit ailesini veya gazileri ziyaret ederek, onlara manevi destek olabilir. Yoksul kişilere yardım edebilir. Velhasıl onların da yalnız olmadıklarını kendilerine hissettirebilir.
Güzel ve faydalı olan bu "Gönül Elçileri" projesine hepimiz destek olarak, sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz.
Yüksel Kantar


Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/ 
İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.