Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İşte dünyanın beklediği ses!

/ Kaynak: DHA
İşte dünyanın beklediği ses!

TEKNOLOJİ Haberleri  / DHA

Sadece iki saniyelik bu tok sesle kuyruklu yıldızın yüzeyinin tozdan, altının ise buz tabakasından oluştuğunu tespit ettiler

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (ESA)'nın 10 yıl önce uzaya gönderdiği Rosetta uydusunun modülü Philea kuyruklu yıldızın üzerine iniş yapmıştı. Bu inişten kısa bir süre sonra uzay modülünün belirlenen yere inemediği tespit edilmiş ve kuyruklu yıldızın üzerinde sekerek bir tepenin altına indiği belirlenmişti. Güneş enerjisiyle çalışan 100 kiloluk Philea'nın enerji panelleri gölgede kaldığı için, bataryası bitmiş ve kısa bir süre sonra yeryüzü ile iletişimi kesilmişti.


İŞTE MERAKLA BEKLENEN O SES
Philea'nın uydudan ayrılıp, bataryasının bittiği ana kadar topladığı bilgilerle kuyruklu yıldızın yüzeyinin üç boyutlu bir haritası çıkarıldı. Ayrıca modülün iniş takımlarındaki hassas sensörler kuyruklu yıldıza iniş sesini de kaydetmeyi başarabildi. Bilim insanları sadece iki saniyelik bu tok ses ile kuyruklu yıldızın yüzeyinin altının sertleşmiş buz tozu tabakası ile kaplı olduğunu tespit etti. Ayrıca kuyruklu yıldızın üzerinde organik moleküller olduğu ve bunların karbon içerdikleri de ortaya çıktı.
##tgvideo##

TEKNOLOJİ
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...