2 bin yıllık bilgisayarın sırrı çözülüyor

2 bin yıllık bilgisayarın sırrı çözülüyor

TEKNOLOJİ Haberleri

2 bin yıl önce batan bir geminde ve "ilk analog bilgisayar" olarak lanse edilen Antikythera ile ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor.

1901 yılında bulunan ve o zamandan bu yana sürekli olarak tartışma konusu haline gelen düzeneğin üzerindeki sır perdesi yavaş yavaş aralanıyor.

İlk olarak gezegenlerin konumunu belirleyebildiği ve güneş tutulmasının zamanını tahmin edebilmek için geliştirildiği ortaya çıkan düzeneğin bunların yanında başka bir yeteneği daha keşfedildi. Olimpiyat oyunlarının zamanını gösterebilen analog bilgisayarın 4 yıllık zaman dilimini takip edebildiği belirtiliyor. Mekanizmanın günümüz için programlanmasının ise mümkün olmadığı dile getiriliyor.

Uzun süredir bu mekanizmayla ilgili doğru sanılan bir bilginin de yanlış olduğu belirtiliyor. Buna göre trigonometri tabanlı olarak geliştirildiği düşünülen Antikythera düzeneğininBabil aritmetiği ile yapıldığı söyleniyor. Zira mekanizmanın yapıldığı dönemde trigonometrinin de henüz olmadığı açıklanıyor.

Benzeri birçok düzenek yapılmasına rağmen halen tam olarak çalışma mantığı çözülemeyen düzenek üzerinde çalışmalar sürüyor. Geminin bulunduğu yerde tekrardan araştırma yapmaya hazırlanan uzmanlar, mekanizma ile ilgili olarak daha fazla bilgi edinebilmeyi umut ediyor.
2 bin yıllık bilgisayarın sırrı çözülüyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...