Yeni Ufuklar uzay aracı yolculuğuna devam ediyor

Yeni Ufuklar uzay aracı yolculuğuna devam ediyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Yeni Ufuklar uzay aracı, güneş sistemimizin en uzak noktalarına ve en ücra köşelerine doğru almaya devam ediyor.

Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı, güneş sistemimizin en uzak noktalarına ve en ücra köşelerine doğru almaya devam ediyor. Bildiğimiz gibi insanlık tarihinin en kapsamlı uzay yolculuğu bu. Dahası Ay seyahatinin ertesinde en büyük başarımız da yine bu yolculuk.
İşte 2006 yılında çıktığı yolculuğun tam 9 sene ertesinde -yani bundan bir buçuk ay kadar önce- güneş sistemimizin en uzak gezegeni (daha doğrusu cüce gezegeni) olan Plüton'a erişen ve gönderdiği görüntülerle bizi bu dondurucu gezegenle tanıştıran Yeni Ufuklar'ın yolcuğunun bir sonraki durağı da belirlendi.
NASA'nın açıkladığı karara göre, Yeni Ufuklar'ın yeni istikameti Kuiper Kuşağı'nda yer alan ve sayıları binlerle ifade edilen küçük gezegenlerden birisi olan 2014 MU69 olacak. Uzay aracının bu mesafeyi kat edip 2014 MU69'a erişmesi için geçmsi gereken süre ise yaklaşık dört yıl olarak (2019) hesaplanıyor.
- Neden 2014 MU69?
Çünkü NASA'ya göre burası en kadim gezegenciklerden birisi. Öyle ki, güneş sistemimizin ilk oluşumu ertesinde ortaya çıkan en eski oluşumlardan birisi olduğu ve daha da önemlisi günümüze kadar çok büyük bir değişiklik yaşamadan geldiği düşünülüyor. Bunun anlamı ise farklılıkların ve sabitlerin en belirgin biçimde değerlendirilebilmesi için en iyi fırsatlardan birisini teşkil etmesi. Yani diğer bir deyişle Yeni Ufuklar'dan gönderilecek fotoğraf ve çekimler bizim, evrenin 4.5 milyar yıl önceki hali hakkında en isabetli tezlere sahip olmamızın önüne açacak.
Diğer yandan 2014 MU69 üzerinde karar kılınmasının bir diğer önemli sebebi de boyutlarından ötürü çok daha detaylı biçimde ele alınabilecek oluşu. Şöyle ki ortalama 45 km çapında olan bu minik gezegen diğer yandan tipik bir komet (kuyruklu yıldız) ile karşılaştırdığımız vakit 10 kat daha büyük ve 1,000 kat daha ağır bir yapı ihtiva ediyor. Ki zaten 4.6 milyar yıldan beri majör bir değişiklik geçirmediği tezinin altında yatan veriler de gezegenciğin bu yapısı.
Kaynak: Yeni Şafak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...