HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

73 bin yıllık gizem çözüldü!

Kaynak:
73 bin yıllık gizem çözüldü!

TEKNOLOJİ Haberleri  / 

Bilim insanları, 73 bin yıl önce yüksekliği 245 metreye varan bir tsunami yaşandığını ortaya çıkardı.

Bilim insanları Afrika'nın batısında Atlas Okyanusu'nda yer alan Cape Verde adalarında 73 bin yıl önce yüksekliği 245 metreye varan bir tsunami yaşandığını ortaya çıkardı.

'Science Advances' isimli dergide yayımlanan çalışmaya göre tsunamiye Fogo Yanardağı'ndaki ani bir çökmenin neden olduğu sanılıyor. 160 kilometreküp toprak ve kayanın denize düşerek devasa dalgalara yol açtığı hesap ediliyor.  

Fogo Adası'nda yer alan 2 bin 829 metre yüksekliğindeki Fogo dünyanın  en aktif yanardağlarından biri. Yanardağda her 20 yılda tekrarlayan şiddetli patlamalar yaşanıyor.  

Cape Verde'yi oluşturan 10 ada ve 8 adacıkta araştırmalarda bulunan bilim adamları iç kesimlerde sıra dışı ve devasa kaya parçaları buldu. Günümüzde 250 bin kişinin yaşadığı Santiago adasının iç kesimlerinde ağırlığı 770 tona ulaşan dev kayalar mevcut.  

Son yüz yılda Alaska ve Japonya'da sekiz volkanik çökme yaşanmış, daha küçük ölçekteki bu çöküşler de tsunamiye neden olmuştu.  

Colombia Üniversitesi Lamont-Doherty Yeryüzü Gözlemevi'nden Ricardo Ramalho "Bu, dünya tarihinde yaşanmış en büyük tsunami olmalı. 2004'te Hint Okyanusu'nda ve 2011'de Japonya'da meydana gelen tsunamiler bunun yanında küçücük kalıyor" dedi.   

26 Aralık 2004'te Hint Okyanusu'nda meydana gelen 9,3 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami 14 ülkeyi vurmuştu. Yüksekliği 30 metreyi bulan dalgalar yaklaşık 250 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. 11 Mart 2011'de Japonya'nın doğusunda meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem de yüksekliği 38 metreye varan tsunamiye neden olmuştu. Deprem ve sonrasında meydana gelen tsunami nedeniyle yaklaşık 18 bin kişi yaşamını yitirmişti.

TEKNOLOJİ
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...