Türk otomobili Volkicar İtalya'da

A -
A +
Yerli Volkicar otomobiller 4 senede 105 adet üretilmiş ve 6 ülkeye ihraç edilmişti. Geçtiğimiz hafta yapılan son ihracat ile üretim sayısı 107'ye çıkarken, İtalya'nın eklenmesi ile ülke sayısı da 7'ye yükseldi. Daha önce Moldova, Türkmenistan, Azerbaycan, Lübnan ve Bulgaristan'a satışı yapılan Volkicar, böylelikle ilk defa Avrupa sınırlarına girdi. Volkicar Türkiye'de üretiliyor. Volkan Işık'ın tasarladığı bu konsept otomobile Brisa'nın lastik markası Lassa da destek oluyor. Lassa, dünyaya, Volkicar için özel olarak üretilen yarış lastikleri ile açılıyor. 

İtalya'ya satılan iki adet Volkicar özel bir anlaşma ile ses getirecek bir projede yer alacak. Show ile ilgili detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak. Dört senede küçük ama sağlam adımlarla önemli bir yol kat etmeyi başaran Volkicar'ın üreticisi Volkan Işık şunları söyledi: "Otomobil sektöründe marka oluşturmanın uzun bir yol olduğunu, sabırlı ve kararlı olmak gerektiğini söylemiştik. Volkicar'ın satış adedini yukarılara çekmek için ürün çeşitliliğini arttıracağız. Bunun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Volkicar için 2015 hedeflerimiz arasında 10 ülkeye ulaşmak da var. Sıradaki ülkeler Almanya ve İspanya."


Nissan'dan rekor satış 
Nissan; 2014 yılında Avrupa'da 724 bin 613 adet araç satışı gerçekleştirerek tarihinin en yüksek değerine ulaştı! Nissan böylelikle Avrupa'daki yüzde 4'lük pazar payını, 0,3 artırmış oldu. Nissan; ''Nissan, Infiniti ve Datsun" markalarıyla 2014 yılında toplam 724 bin 613 satış yaparak bu alanda tarihinin en parlak seviyesine çıktı. Satış rakamları 2013 ile karşılaştırıldığında ise artış yüzde 13,2 olarak dikkat çekiyor. Nissan'ın 2014'te yaptığı yeni model atılımı, markanın Avrupa'daki üretim adetlerini de rekor seviyeye çıkardı. Nissan'ın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Avrupa Başkan Yardımcısı Guillaume Cartier konuyla ilgili: "12 ayda 12 yeni model piyasaya sunarak bir bakıma kendi sınırlarımızın dışına çıktık. 2014'te ikinci elektrikli aracımız olan e-NV200'ü satışa sunduk, X-Trail ve Juke gibi iki yeni modelle crossover gamımızı genişlettik, performans ve modifiye markamız NISMO'yu da dünya genelinde daha tanınır bir hale getirdik" dedi.



Mitsubishi büyüdü
Mitsubishi Motors, Avrupa'daki varlığının 40. yılını kutladığı 2014 yılında, faaliyet gösterdiği 34 Avrupa ülkesinde 136.928 adet satış gerçekleştirdi. 2013 yılına kıyasla yüzde 28'lik artışı gösteren bu rakam, Mitsubishi'nin bölgedeki konumunu güçlendirdiğini ortaya koydu. Mitsubishi Motors'un elde ettiği büyümede, satışları %33 oranında artan ASX modelinden %26'lık artış kaydeden Pajero gibi efsane modellere, satışlarını %33 artırararak Türkiye'de de segmentinin lideri olan L200'e kadar, tüm modellerin katkısı oldu. Space Star ve Attrage modelleri de büyümeyi destekledi.
Avrupa pazarlarında kademeli olarak pazara sunulan Mitsubishi Outlander PHEV, rekabete karşı büyük farkla Avrupa'da en iyi satan plug-in hibrit otomobil oldu. Modelin en iyi performans gösterdiği ülke, 2014 cari yılı içerisinde en yakın rakibinin çok üzerinde performansla 2.289 adet satışın yapıldığı ve 'Süper Ekonomik Otomobil' sınıfında yaklaşık %50 pazar payının elde edildiği İsveç oldu.

Otomotiv Merkez'in gazına geldi 
Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle sevinen otomotiv sektöründe gözler yeni faiz  indiriminde. Eğer indirime yenileri eklenirse tüketici kredi faizi oranlarındaki düşüşe bağlı olarak otomobil satışlarının da artması bekleniyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun politika faizinde yaptığı indirimin devamının gelmesi halinde tüketici kredi faizi oranlarında da bir düşme olacağını, bunun da hem otomotiv hem de diğer sektörleri olumlu etkileyeceğini söyledi. Erce, "Enflasyonun petrol fiyatlarından dolayı bir miktar daha geri çekilmesi bekleniyor.  Enflasyondaki geri çekilme faiz oranlarında da geri çekilmeyi beraberinde getirecektir. Belki bunun ilk adımıdır Merkez Bankası'nın politika faizinde yapmış olduğu 0,50 puan indirim. Eğer bunun devamı önümüzdeki aylarda gelecek olursa o zaman tüketici kredi faizi oranlarında da bir düşme, bir iyileşme süreci olacaktır ve devam edecektir. Tüketici kredi faizi oranlarındaki düşüş hem otomotiv sektörünün ürünlerinin satışını hem de diğer sektörleri olumlu etkileyecektir" diye konuştu. 


Renault, Monte Carlo rallisinde
Ünlü Renault 16'nın 50'nci yıldönümü kutlamalarının bir bölümü olarak Team Renault Classic 18'inci Rallye Monte-Carlo Historique'e iki R16 TS ve 2 Renault 12 Gordini otomobille giriyor. Toplamda 4 Team Renault Classic ekibi 30 Ocak tarihinde Fransa'nın kuzeydoğusundaki Reims kentinde start almak için bir araya gelecek. Monaco'daki bitiş ise 3-4 Şubat gecesi gerçekleşecek.

GOODYEAR ÖDÜL ALDI
Goodyear´ın düşük dönme dirençli kamyon lastiği FUELMAX S ile piyasaya sürülen IntelliMax Diş Teknolojisi Lüksemburg İş Dünyası Federasyonu (FEDIL) tarafından bu yılın yenilikçilik ödülüne layık görüldü. Bu, Goodyear Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'nın son beş yılda kamyon lastikleri için FEDIL'den aldığı üçüncü ödül oldu.

FORD BAŞARIYA DOYMUYOR
Ford Otosan, bu yıl yaptığı dijital çalışmalarla özellikle yurt dışındaki yarışmalardan aldığı ödüllerle başarısını taçlandırdı. Ford Otosan 2014 yılında, 13'ü dijital pazarlama alanında olmak üzere toplamda 19 ödüle ulaştı. Üstelik bu ödüllerden 2'sini Londra ve New York'taki uluslararası yarışmalardan kazandı.

BURCU ÇETiNKAYA iLE OTOMOBiL SEVDASI
SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.