Penguenlik hâlleri!

A -
A +
Penguenler uçamayan deniz kuşları sınıfından oldukça ilginç hayvanlardır. Çoğunlukla her türlü iklim koşuluna karşı müthiş bir adaptasyon yetenekleri vardır. Bu nedenle kar bora fırtınaya aldırmadan her türlü hava koşulunda hayatta kalmayı başarabilirler. Özellikle "imparator penguenler" en soğuk hava koşullarına bile dayanıklıdır. Vücutları yağla kaplı olduğundan ısıyı fazla hissetmezler. 
Sürekli bir şeyler yemek suretiyle vücutlarında kalın bir tabaka yağ biriktirmek durumundadırlar. O yüzden balık midye, kabuklu deniz hayvanları ayırt etmeksizin yerler. Yedikçe yerler ve semirirler. Çok şekerdirler. Şahsen ben görüntülerine bayılırım.
Esas olarak güney okyanusta koloniler hâlinde yaşayan penguenlerin 17 değişik türü vardır. Bunlar arasında iki penguen türünün soğuk iklim koşullarına karşı dayanıklılığı yoktur. Yani çevre şartlarındaki değişime aynı tepkiyi verdikleri söylenemez. Bunların yaşam alanları kısıtlıdır ve ender görülürler.
Penguenler arasında müthiş bir dayanışma vardır. Birlikte hareket eder, sürüden asla ayrılmazlar. Onlar ancak birlikte oldukları sürece hayatta kalabileceklerini gayet iyi bilirler. Sürüden ayrılanın yaşama şansı pek yoktur.
Penguenler bütün gün çalışır, avlanır ve çocuklarına bakarlar. Beyinlerinde bir kodla yaşadıklarından nerede nasıl davranacakları aşağı yukarı bellidir. Uzun Antarktika gecelerinde aradıklarını bulabilmek adına sürekli ses çıkarırlar. Birbirlerini ve eşlerini seslerinden tanırlar. Bu yüzden konuşmak zorundadırlar. Konuştukça kimin kimlerden olduğu anlaşılmaktadır.
Kendi aralarındaki kavgaların nedeni çoğunlukla ortada kalan bir çocuğa sahip çıkma ya da avı paylaşma konusunda oluşan rekabettir. Bu hayvanlar pek sık kavga etmez ama bir kez kavgaya girdiklerinde ortalık toz duman olur. Birbirlerini parça parça ettikleri de vakidir. 
Penguenlerin düşmanları da vardır elbette. Özellikle yavru haldeyken kuşlar ve bazı deniz memelileri tarafından avlanma riski taşırlar. Yavruların dikkatlice korunup kollanmaları gerekir. Olgun penguenler için tehlike ise yine esas olarak denizden gelmektedir. Deniz memelileri bu bolca yiyip semirmiş hayvanı menülerine katma konusunda pek isteklidirler. Onlar denizden çıkanları, denizden çıkanlar da onları yerler.
Penguenlerin en önemli düşmanları arasında insanlar bulunur. Bu muhteşem hayvan türünün doğadan yok olmasına kadar varabilecek bir tahrip süreci halen sürmektedir. İnsanlar bir yandan iklim koşullarında oluşturdukları olumsuz etkilerle, diğer yandan da yasak olmasına rağmen sürdürdükleri penguen avıyla, penguen türünü tehlikeye atmaktadır. Vücut yağlarını kullanmak için avlanan zavallı hayvanlar, kendilerini koruma konusunda da yeterli donanıma sahip değildir.
Sonuç olarak penguenler güzel hayvanlardır. Korunması için gerekli tedbirleri almak insanlık vazifesidir.
Memleketin bu tımarhane hâlleri devam ederse,  bundan sonraki yazılarımı kutup ayıları, tavşanlar ve yunus balıkları üzerine yazacağım. Kimse kusura bakmasın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.