Liderler ve sağlık...

A -
A +
Geçtiğimiz günlerde üst düzey liderlerin sağlıkları konusunda uzman biri benim de olduğum bir grupla konuşmak üzere geldi. Ne dediğinden çok, sunumu nasıl hazırladığı çok ilginçti. Karımın bana yıllardır söylediği birçok şeyi tasdik eder nitelikteydi. Akıllı kadın.
Konuşmaya general olma yolunda ilerleyen 42 yaşındaki kıdemli bir askerin hikâyesini anlatarak başladı. Kıdemli asker bir gün konuşmaya başlar ve kalp krizinden ölür. Normalde sağlıklı gözüken biriymiş. Hayatı birkaç saniye içinde sona ermiş. Kendisinin ve ailesinin daha iyi bir kariyer ve hayat hayalleri bir anda sona ermiş.
Konuşmacıyı can kulağıyla dinlemeye başlamıştım... Ardından Amerikalıların ne kadar aşırı kilolu olduğundan, beslenmemizin ne kadar kötü olduğundan ve ne kadar az egzersiz yaptığımızdan bahsetti. Bu faktörler özellikle şehirlerdeki gelişmiş çoğu toplum için söylenebilir, ama konuşma Amerikalı akademisyenlere yapılıyordu. Kimileri göbeklerine baktı ve kafalarını sallayarak onayladı.
Sonra kötü beslenme ve stresin birlikte nasıl ölümcül olabileceğini anlattı. Düşünmek beni strese sokmaya başlamıştı. Ancak anlattığı önemli konulardan biri; başarmak için öncelikle hayatta kalmak gerektiği ve birçok seviyede stresle baş etmek için akıl ve beden sağlığının yerinde olması gerektiğiydi. Ayrıca duruma göre davranmayı bilmelisiniz.  Birçok durumda fiziksel stres ve aynı zamanda zihinsel stres bir arada olur. Liderler her gün birçok şeyle uğraşmak zorunda kalıyor. Bu liderler anneler, babalar, büyükanneler, büyükbabalar, futbol takımı kaptanları, başkanlar, başbakanlar, küçük dükkan ve imalathane işletenlerden devasa çok uluslu şirketlerin CEO'larına kadar herkes olabilir.
Stres ve öfke yönetimi önemlidir. Öfke, sağlığınızı dolayısıyla hayatınızı yiyip bitirebilir. Günde yaklaşık 30 dakikalık bir yürüyüş stresi çok hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca faydalı olabilecek bir çok nefes tekniği vardır. Ben sık sık gözlerimi kapatıp güzel dağlarda yürüyüş yaptığımı veya kıyıda kürek çektiğimi düşünürüm. Herkesin günlük stres ve gerginlikten sadece iyi hissetmek için değil, sağlığı için de kurtulması gerekir. Stres insanın kalbine ve aynı zamanda beynine zarar verebilir...
Konuşmacı eski bir arkadaşımın 'kalp bombası' dediği yağ ve şeker dolu fast food hamburgerlerden, kızartmalardan ve keklerden bahsetti. Bir meşrubatta ne kadar çok şeker olduğu gerçekten şoke edicidir. Yağlar, şekerler ve besinlerdeki bazı başka şeyler vücut için tam bir saatli bomba gibidir.
Tavsiye edilen yiyecekler? Yıllardır eşimin bana tavsiye ettiği şeylere çok benziyor. Yaban mersini harikadır. Kiraz ve özellikle vişne gibi anti-oksidan doludurlar. Nar sağlık için birçok yönden müthiş bir yiyecektir. Eğer et pişiriyorsanız mutlaka biberiye ve sarımsak ilave edin. Bu ikisi eti uzun seneler boyunca tüketince ortaya çıkabilecek hastalıkları önlüyor. Ben de hep et pişirirken biberiye ve sarımsaklı zeytinyağı kullanırım.  Belki de sezgilerimde haklıydım. Meyveler, sebzeler, özellikle brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler. Hatta sağlıklı sebze ve meyve yemenin şehirde yaşayanların karşılaşacağı kirlilik dahil sorunlarla mücadelede yardımcı olabileceğini anlattı...
Kendimize çok daha iyi bakalım. Daha çok egzersiz yapalım... Sabahları yürüyün, alışverişe yürüyerek gidin, asansör yerine merdiven kullanın...  
Harika bir bayram geçirdiğinizi umuyorum. Hepimiz daha sağlıklı olma konusunu daha çok düşünmeliyiz. Ben öyle planlıyorum. Benim en önemli liderlik görevim baba olmam. Gelecekte çocuklarım için orada olmalıyım...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.