Kalsiyum kaynakları

A -
A +

Çocukların sağlıklı büyüme gelişmeleri için özellikle de kemik gelişimleri için yeterli miktarda kalsiyum tüketmeleri gerekmektedir. Kalsiyumdan zengin besinleri ve bunların pratik olarak içerdikleri kalsiyum miktarları hakkında bilgi vermek istiyorum. Sütteki kalsiyum miktarı fazladır. Süt kalsiyum içeren gıdalardan ilk akla geleni olsa da, bazen süt ve süt ürünleri o kadar çok işlemden geçirilirler ki, vücuda verebilecekleri zarar faydalarından çok olabilir. Vücudumuza gereksiz katkı maddelerini sokmadan sağlığımızı destekleyen daha iyi ve daha uygun kalsiyum kaynakları da vardır. Bunlar soya fasulyesi, soyadan yapılan bir tür peynir, fıstık, ceviz, lahana, brokoli, sardalye ve alabalıktır. Diğer daha az kalsiyum içeren besinler ise koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, tatlı badem ve kuru baklagillerdir. Süt ve süt ürünleri : 1 su bardağı inek sütü (200 ml): 244 mg kalsiyum içerir. 1 su bardağı yoğurt (200 gr): 244 mg kalsiyum içerir. 1 kase dondurma (200 gr): 300 mg kalsiyum içerir. 1 dilim beyaz peynir(30 gr): 50-150 mg arası kalsiyum içerir. Peynirin çeşidine göre değişir, tam yağlı peynirlerde kalsiyum miktarı daha fazladır. 1 dilim kaşar peyniri (30 gr): 233 mg kalsiyum içerir. 1 paket peynirli kraker (50 gr): 168 mg kalsiyum içerir. Kuru yemişler: 1 avuç (25 gr) badem......... 60 mg kalsiyum içerir. 1 avuç (25 gr) fındık ........ 50 mg kalsiyum içerir. Sebze ve meyveler: 4 yemek kaşığı barbunya (100gr): 135 mg kalsiyum içerir. 2 adet mandalina (100gr): 40 mg kalsiyum içerir. 1 adet portakal(100 gr): 41mg kalsiyum içerir. 1 avuç kuru üzüm(50 gr): 31 gr kalsiyum içerir. 1 adet kivi (100gr): 100 mg kalsiyum içerir. 4 yemek kaşığı bamya (100gr): 92 mg kalsiyum içerir. 4 yemek kaşığı ebegümeci (100gr): 249 mg kalsiyum içerir. 1 adet enginar(100gr): 50 mg kalsiyum içerir. 4 yemek kaşığı taze fasülye (100gr): 56 mg kalsiyum içerir. 4 yemek kaşığı kereviz (100 gr): 43 mg kalsiyum içerir. 4 yemek kaşığı hindiba otu: 160 mg kalsiyum içerir. 1 tabak kıvırcık (100 gr): 81 mg kalsiyum içerir. 4 yemek kaşığı ıspanak: 93 mg kalsiyum içerir. Yarım demet maydanoz (50 gr): 100 mg kalsiyum içerir. Yarım demet roka (50 gr): 205 mg kalsiyum içerir. 1 avuç semiz otu (100 gr): 79 mg kalsiyum içerir. Diğerleri : Çikolata (100 gr): 94 mg kalsiyum içerir. 1 yemek kaşığı pekmez (10 gr): 40 mg kalsiyum içerir. 1 kase tarhana çorbası: 170 mg kalsiyum içerir. 1 tatlı kaşığı toz kekik (5 gr): 95 mg kalsiyum içerir. 1 tatlı kaşığı tarçın (5 gr): 61 mg kalsiyum içerir. Bu tabloda da görüldüğü gibi en zengin kalsiyum kaynağı olan besinler; süt yoğurt ve peynirdir. Tarhana çorbası ve yeşillikleri hiç te ihmal etmeyip, bolca tüketmeye çalışmalıyız...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.