Ukrayna'da taşlar yerinden oynadı

/ Kaynak: AA
Ukrayna'da taşlar yerinden oynadı

DÜNYA Haberleri  / AA

Timoşenko'ya yakınlığıyla bilinen Aleksandr Turçinov, meclis başkanı seçildi. Meclis, Başsavcı Viktor Pşonko'nun görevden alınmasını kararlaştırdı.

Ülkedeki krizin çözümüne ilişkin yönetim ve muhalefet arasında uzlaşmaya varılmasına rağmen, gösteriler ve gergin bekleyişin sürdüğü Ukrayna'da, hapiste bulunan eski başbakan Yulia Timoşenko'nun "sağ kolu" olarak bilinen Aleksandr Turçinov, yeni meclis başkanı oldu.

Parlamento başkanı Vladimir Ribak'ın sağlık nedenlerini gerekçe göstererek istifa etmesinin ardından 333 milletvekilinin katıldığı parlamento oturumunda yapılan oylamada, Batkivşçina (Vatan) Partisinin başkan yardımcısı, eski Başbakan Yulia Timoşenko taraftarlarından Turçinov, 288 milletvekilinin oyunu alarak, yeni parlamento başkanı seçildi.

Meclis başkanı seçilmesinin ardından konuşan Turçinov, ülkede hakimiyet merkezinin meclis olduğunu belirtti. "Doğu ile batıyı, güney ile kuzeyi koruma altına almamız gerekiyor" diyen Turçinov, koalisyon hükümeti kurulması gerektiğini söyledi. Turçinov, koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik uzlaşma sağlanması için istifa etmesi gerekiyorsa, daha yeni oturduğu makamdan istifa edebileceğini kaydetti.

Siyasi hayatı boyunca, cezaevindeki eski başbakan ve Batkivşçina partisinin eski lideri Yulia Timoşenko'nun yakın arkadaşı ve sağ kolu olarak bilinen Turçinov, 1998'de milletvekili oldu. Turçinov, eski devlet başkanı Viktor Yuşçenko döneminde bir ara Güvenlik Servisi Başkanı olarak görev aldı.

Aylardır protesto gösterilerine sahne olan Ukrayna'da, yönetim ve muhalefet arasında dün varılan uzlaşmaya rağmen gergin bekleyiş sürerken, milletvekilleri bugünkü oturumda ülkenin bölünme tehlikesi altında olduğu uyarısında bulunmuştu.

Devlet Başkanı Yanukoviç'in ülkenin doğusundaki Kharkiv kentinde seçmenlerle görüşmeyi ve televizyondan halka hitap etmeyi planladığı, bu arada başkent Kiev'de güvenlik güçlerinin, yönetim binalarının bulunduğu bölgeden çekildiği belirtilmişti.


- Cumhuriyet başsavcısı görevden alındı

Bu arada, iktidar ve muhalefet arasında dün varılan uzlaşma çerçevesinde düzenlemeler yapan Ukrayna Parlamentosu, Cumhuriyet Başsavcısı Viktor Pşonko'nun görevden alınmasını kararlaştırdı.

Parlamentoda bulunan milletvekillerinin çoğu, Pşonko'nun görevden alınması kararını destekledi.

Ülke parlamentosu dün de İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko'nun görevden alınmasını kararlaştırmıştı.

Kiev'deki meydanlarda protesto gösterilerine katılan eylemcileri birleştiren Meydan Konseyi dün, muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerde, İçişleri Bakanı Zaharçenko ile Cumhuriyet Başsavcısı Viktor Pşonko'nun yeni yönetimde yer almaması şartıyla Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri arasında imzalanan anlaşmayı destekleyeceğini duyurmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...