Cenevre'de 4'lü Ukrayna zirvesi

/ Kaynak: AA
Cenevre'de 4'lü Ukrayna zirvesi

DÜNYA Haberleri  / AA

AB, ABD, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeler başladı.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile ABD, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları, Cenevre'de Ukrayna krizini görüşmeye başladı. Intercontinental Hotel'de yapılan görüşmelerde ilk olarak sabah saatlerinde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşmelerin yapıldığı otele gelen en son isim oldu. Lavrov'un gelişi öncesinde otelin önünde üst kısmını açan bir kadın Ukrayna'yı destekleyen sloganlar atarak protesto gösterisi yaptı. Bunun üzerine polis yetkilileri kadının üzerini battaniye ile örterek kadını gözaltına aldı.
Diğer taraftan Ashton'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa ile dün akşam saatlerinde bir araya geldiği öğrenildi.
İkili görüşmelerin öğle saatlerine kadar devam etmesi, öğle saatlerinde dörtlü görüşmeye geçilmesi bekleniyor. Tarafların akşam saatlerinde basın toplantısı yapması öngörülüyor.
- Ülkelerin kaygıları-
Görüşmeler boyunca Ukrayna'nın sınır güvenliği konularını, Rusya'nın ise Ukrayna'nın içişleri ile ilgili konuları gündeme getirmesi bekleniyor. AB enerji güvenliğini ön planda tutarken, ABD'nin Rusya'nın küresel güvenliğe tehdit oluşturabilecek hareketlerde bulunmaması gerektiğini vurgulaması öngörülüyor. AB ve ABD, bölgedeki gerilimin düşürülmesi konusunda ilerleme kaydedilemezse Rusya'ya uygulanan yaptırımların artırılabileceği mesajını veriyor.
- Ukrayna krizi-
Ukrayna'da eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamayı geri çevirmesinin ardından 21 Kasım 2013 tarihinde başlayan ve Yanukoviç'in görevden ayrılmasına neden olan kriz, Ukrayna'nın dışına taşarak uluslararası boyuta ulaştı. Moskova'nın Ukrayna'da Rusça konuşan azınlığı korumak bahanesiyle 16 Mart 2014 tarihinde yapılan referandumun ardından Kırım'ı ilhak etmesiyle tırmanan kriz, Rusya yanlısı grupların Ukrayna topraklarının doğusunda bazı yerleri işgal etmesi ve Rusya'nın batıya karşı enerji tehdidinde bulunmasıyla küresel bir hal aldı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...