SSCB yeniden kuruluyor

SSCB yeniden kuruluyor

DÜNYA Haberleri

Ayrılıkçı talepler Ukrayna'dan sonra Moldova'ya sıçradı. Dışişleri Bakanı Ştanski de, Putin'e "Birleşelim" mektubu gönderdi.

Ukrayna ile başlayan ve dünyayı şoke eden ayrılıkçı talepler eski SSCB ülkelerini kuşatmaya başladı. Ayrılıkçı talepler Ukrayna'dan sonra Moldova'ya da sıçradı. Ülkenin Transdinyester bölgesi dünden itibaren bağımsızlığını ilan ettiğini açıkladı. Transdinyester yerel parlamentosu, Rusya ve BM'ye bağımsız bir devlet olarak tanınmak için çağrıda bulundu. Nüfusunun yüzde 60'ı Rus kökenli olan Transdinyester'in henüz Rusya'ya bağlanmak gibi bir talebi olmadı. Ancak bölge lideri Yevgeni Şevçuk, ''Kararı halk verecek'' dedi. Trandinyester Dışişleri Bakanı Nina Ştanski de bir hafta önce, "Rus dünyası birleşiyor" demişti. Putin'e bu yönde bir mektup gönderdiği de öğrenilen Ştanski, "Biz Rus dünyasının bir parçasıyız. Halkın birleşme isteği karşısında kimse duramaz" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Transdinyester halkının kendi geleceğini belirleme hakkı bulunduğunu söyleyerek, "birleşme yolunda" kapıyı açtı. Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te de "Donetsk Cumhuriyeti" ilan eden Rusya yanlıları, 11 Mayıs'ta yapılacak referandum için hazırlık yapıyor. nbsp;
CENEVRE'DE UZLAŞMA nbsp;
AB, ABD, Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'daki tansiyonun düşürülmesi konusunda anlaştı. İsviçre Cenevre'deki zirvenin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton basın toplantısı düzenledi. Kerry, "Bütün tarafların, tehdit ve provokatif eylemlerden kaçınması konusunda anlaştık" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...