Polis kırmızı ışıkta geçtiği için öldürdü

Polis kırmızı ışıkta geçtiği için öldürdü

DÜNYA Haberleri

Doğu Türkistan'da Uygurlu bir genç motorsikletiyle kırmızı ışıkta geçtiği için Çin polisi tarafından silahla vurularak öldürüldü.

Böyle bir sebepten dolayı polisin gözünü kırpmadan daha 17 yaşındaki birini öldürmesine tepki yağıyor. Bir iddiaya o an yaşananlara ait görüntüler devlet talimatıyla ortadan kaldırıldı. Çin polisinin, Aksu iline bağlı Kelpin kasabasında kırmızı ışıkta geçtiği öne sürülen motosikletli bir genci silahla vurarak öldürmesi Uygurları bir kez daha derinden sarstı. Olayda 17 yaşındaki lise öğrenci Abdulbasit Ablimit hayatını kaybederken, motosikletin arkasında oturan ve açılan ateşte yaralanan 2 arkadaşı da tutuklandı. Radio Free Asia'ya (RFA) konuşan bir bölge sakini, 'Ben öğrencinin kırmızı ışığı gördüğünden ya da kasten geçtiğinden emin değilim, polis onu arkadan vurdu ve öldürdü' dedi. Üç gencin yakınları arasında büyük ölçüde öfkeye sebep olan olayın ardından bölge sakinleri polis şiddetini protesto etmek için sokağa döküldü. Kasaba halkı Abdulbasti'i öldüren yetkilinin cezalandırılmasını isterken, Çin polisi ise Uygurların adalet talebini de şiddetle bastırdı. Uygurlar kasaba merkezindeki Çin Komünist Parti binasına yürüdü. Ancak Kelpin kasabasına bağlı Jandarma ve polis birimleri kalabalığı zorla dağıttı.


OLAY KAYITLARDAN SİLİNDİ
Doğu Türkistan'daki protesto gösterileri sert bir şekilde bastırılırken, China Digital Times internet sitesi, gencin ölümü ve protestolarla ilgili haberlerin Devlet Enformasyon Dairesi talimatıyla yayından kaldırıldığını aktardı.
MİLLİYET

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...