Ayrılıkçılara karşı operasyon emri

Ayrılıkçılara karşı operasyon emri

DÜNYA Haberleri

Rusya yanlılarının kamu binalarını işgal ettiği Slavyansk şehrinde Ukraynalı politikacı işkence ile öldürüldü.

Ukrayna'nın Slavyansk şehrinde bir yerel politikacının Rusya yanlıları tarafından işkence edilerek öldürülmesi gerginliği artırdı. Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Aleksandr Turçinov, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplara karşı askeri operasyon yapılacağını açıkladı. Kiev yönetimi, nisan ayı başından bu yana ülkenin doğusundaki en az 10 kent ve ilçede kamu binalarını işgal altında tutan ayrılıkçılara operasyon başlatmış, ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bu defa durumun farklı olacağını söyleyen Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema, "Güvenlik güçleri yasa dışı silahlı grupları tasfiye edecek. Yakın gelecekte bu çalışmaları ve bunun sonuçlarını göreceksiniz" dedi. Bu arada öldürülen Vladimir Ryback adlı yerel politikacının, Cumhurbaşkanı Turçinov'un partisinden olduğu açıklandı. Bölgede gerilimi artıran bir başka gelişme ise ayrılıkçı grupların elinde bulunan Kramatorsk'ta yaşandı. Silahlı milisler, kentin Emniyet Genel Müdürü Vitaly Kolupai'yi kaçırarak Slavyansk şehrine götürdü. Kiev yönetimi, daha önce de ayrılıkçı Rusya yanlılarına karşı "terörle mücadele" operasyonu başlatmış, Slavyansk ve Kramatorsk şehirlerine zırhlı araçlarla asker göndermişti. Rusya yanlısı gruplar zırhlı araçlardan bir kısmına el koymuş, askerler de bölgeden ayrılmıştı. Öte yandan Rusya, Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağı tutmaya devam ediyor. Yaklaşık 40 bin Rus askeri sınıra yakın bölgelerde muhtemel bir işgale karşı hazır beklerken, ABD de bölgedeki asker sayısını artırıyor. Doğu Avrupa'ya 600 asker gönderecek olan ABD; Polonya, Litvanya, Estonya ve Letonya'yla ayrı ayrı ortak tatbikat yapacak. Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Tatbikatlar yaklaşık 1 ay sürecek. Bölgeye yeni birlikler göndereceğiz ve yıl sonuna kadar rotasyonla devam eden tatbikatlar nbsp;planlıyoruz. Tatbikatlar, başka ülkelerle de genişletilebilir" dedi. nbsp;

ABD'NİN FIRKATEYNİ 43 GÜN SONRA KARADENİZ'DE
Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Doğu Avrupa'da yapacağı tatbikatların Ukrayna'daki gelişmelerle bağlantılı olduğunu açıkladı. Bu arada ABD Donanması'na ait "USS Taylor" fırkateyni ise 43 gün aradan sonra tekrar "sıcak bölge" Karadeniz'e çıktı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...