Gazze'de son durum - 20 Ağustos 2014 (Bugün neler yaşandı)

/ Kaynak: AA
Gazze'de son durum - 20 Ağustos 2014 (Bugün neler yaşandı)

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail'in ateşkesi bozarak yeniden başlattığı saldırılarda dünden bu yana 19 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail ordusunun, Gazze'den roket atıldığı iddiası üzerine ateşkesi bozarak yeniden başlattığı saldırılarda dünden bu yana 19 kişinin hayatını kaybettiği, 120 kişinin yaralandığı bildirildi.

Gazze'de görevini fiili olarak sürdüren Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in dünden bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında 5'i çocuk 1'i hamile 19 kişinin yaşamını yitirdiğini, 120 kişinin yaralandığını belirterek, "İsrail ordusunun 7 Temmuz'da Gazze'ye düzenlediği saldırılardan bu yana ise şehid olanların sayısı 2 bin 36'ya yükseldi, 10 binden fazla Filistinli de yaralandı" dedi.

Filistin Heyeti Başkanı Azzam el-Ahmed, Mısır'daki müzakerelerden çekilmediklerini belirterek, ateşkes görüşmelerinin başarısız olmasından İsrail'i sorumlu tuttu.

Ahmed, Mısır'dan ayrılmalarının müzakerelerden çekilme anlamı taşımadığını ifade ederek, eğer Mısır müzakerelere dönmek için uygun bir ortam ve vakit görürse ve İsrail tarafı da ateşkes metnine cevap verirse dönmeye hazır olduklarını söyledi.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Komutanı Muhammed ed-Dıyf'ın kızı ve eşinin İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ebu Merzuk, yaptığı açıklamada, "Beklenmedik bir şekilde İsrail'e 3 roket atıldığı duyuruluyor. Başbakan Binyamin Netanyahu müzakereleri durduruyor ve herkes büyük şaşkınlık içindeyken heyetini geri çekiyor, ateşkesi iptal ediyor" ifadelerini kullandı.

- Netanyahu'nun heyeti geri çekmesi şaşkınlık yaşattı

Roket atıldı iddiasının Hamas'ın lider kadrosuna yönelik saldırının bahanesi olduğuna işaret eden Ebu Merzuk, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ateşkes görüşmeleri yapan heyetini geri çekmesinin şaşkınlık yaşattığını söyledi. nbsp;

Mısır'da İsrail ile Filistinli gruplar arasında dolaylı yürütülen ateşkes görüşmelerinin sona ermesinin ardından Filistin heyeti ülkeden ayrıldı.

İsrail Ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki saldırıları çerçevesinde, 2 bin yedek askeri göreve çağırdığı bildirildi.

İsrail mahkemesinin, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üst düzey yöneticilerinden milletvekili Halide Cerrar hakkında "sürgün kararı" aldığı belirtildi.

- AA'da Gazze'ye özel internet sitesi

Anadolu Ajansı'nın, Gazze'de gün geçtikçe ağırlaşan bilançoyu resmi verilerle ortaya koyan internet sitesi hizmeti devam ediyor.

AA'nın, "gazasurvey.com" adıyla İngilizce yayınlanan sitede, her gün düzenli olarak, Gazze bürosu çalışanlarının resmi kaynaklardan aldığı ölü ve yaralı bilgileri veriliyor.

İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de evlerini terk eden Filistinliler, sığındıkları okulda 7 bebeğin dünyaya gelişini kutladı.

- "İsrail, Filistinliler ve Hamas'ı yeniden savaşmaya mecbur bıraktı"

Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen müzakerelere Filistin adına katılan heyette yer alan Hamas Siyasi Büro üyesi İzzet er-Raşak, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail, Filistinliler ve Hamas'ı yeniden savaşmaya mecbur bıraktı. Bu savaş karşısında mücadele etmek ve zafer kazanmak dışında başka bir seçeneğimiz yok" ifadelerine yer verdi.

- Suikasta karşı kimsenin dokunulmazlığı yok

İsrail Bilim Teknoloji ve Uzay Bakanı Perry, Dıyf'a yönelik suikast girişimine işaret ederek, bu haberlerin doğru olması halinde, bunun hiç kimsenin suikast tehdidi karşısında dokunulmazlığı olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Filistin özel temsilcilerini kabul etti. Kabulde, Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.

- Refah Sınır Kapısı kapatılabilir

Gazze Sınır Kapıları İdaresi Müdürü Mahir Ebu Subha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in sabah saatlerinde Refah Sınır Kapısı'nın dış bekleme salonunun etrafındaki bazı yerleri vurduğunu belirtti. Bu saldırılarda ikisi çocuk, biri kadın 4 kişinin yaralandığını bildiren Ebu Subha, bu nedenle kapının Gazze'deki bölümünde çalışmaların durduğunu kaydetti.

Ebu Subha, İsrail saldırıları nedeniyle yolcuların güvenliği için Refah Sınır Kapısının kapatılabileceğini dile getirdi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısında ağır yaralanan ve tedavi gördüğü Ankara'da hayatını kaybeden Abdullah Cemal Abd Rabbu'nun cenazesi, Ben Gurion Havalimanı'na getirildi.

Türk Hava Kuvvetlerine ait bir uçak, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yaralanan 21 Filistinliyi Ankara'ya getirmek amacıyla İsrail'e gitti.

Askeri uçakla Türkiye'ye nakledilecek Filistinli yaralıların bir bölümü Ben Gurion Havalimanına geldi. Aralarında iki çocuğun da bulunduğu 7 yaralının ilk müdahaleleri Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibince (UMKE) yapıldı.

UNRWA Ruh Sağlığı Programı Sorumlusu İyad Zakkut, Gazze'deki çocuklar arasında çok ağır vakalarla karşılaştıklarını, bazı çocuklarda mutizm görüldüğünü aktardı.

- Ateşkes müzakerelerinin kesilmesinden kaygı duyuyoruz

Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Filistin heyetleri arasında Kahire'de gerçekleştirilen ateşkes müzakerelerinin kesilmesinden derin üzüntü ve kaygı duyduğunu belirterek vakit geçirmeksizin özlü müzakerelere tekrar başlanması gerektiğini bildirdi.

Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü'nün davetlisi olarak İstanbul'da bulunan Filistin Yıldız Milli Tekvando Takımı, kafile başkanı Omar Kabaha ile birlikte İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç'a ziyarette bulundu.

Filistin'deki savaştan bir nebze uzaklaşmalarını amaç edinen davetle İstanbul'a gelen Gazzeli sporcular, İbrahim İlhami Koç'a kendilerine gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkürlerini sundu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...