Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

En çok onları etkiledi!

/ Kaynak: AA
En çok onları etkiledi!

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail'in saldırıları en çok Gazze'deki çocukları etkiledi.

İsrail'in hedef gözetmeden düzenlediği saldırılar nedeniyle Gazze'deki çocukların ağır psikolojik sorunlar yaşadığı, bombardımanlar bitse dahi bunu atlatmalarının uzun süre alacağı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) bağlı Ruh Sağlığı Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren "Ruh Sağlığı Programı" Sorumlusu İyad Zakkut, Gazze Şeridi'nde evlerini terk ederek okullara sığınan çocukları, yaşadıkları olumsuz atmosferden kurtarmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi. Bu çerçevede yaş günü partileri, boyama, oyun gibi faaliyetler düzenlediklerini aktaran ve bu programlardan yaklaşık 110 bin çocuğun istifade ettiğini kaydeden Zakkut, çocukların evlerine döndüklerinde "savaş sahneleri değil", oyun oynadıkları, eğlendikleri saatleri hatırlamalarını istediklerini vurguladı.


"AĞIR VAKALAR"


Çocukların psikolojisinin etkilenmemesi için aktivitelere saldırılar devam ederken başladıklarını ve çocukların ilgilerini dağıtarak bombardıman seslerini duyurmamaya çalıştıklarını anlatan Zakkut, "(Çocuklar arasında) Çok ağır vakalarla karşılaştık. Bazı çocuklarda mutizm (Konuşamama) görülüyor" dedi.


Psikolojik danışman Fatma Ebu Asi de saldırıların özellikle küçükleri daha fazla etkilediğine değinerek, "Programlara katılan çocuklar aşırı korku içindeydi. Annelerinin ellerini bırakamıyorlardı. Zaman zaman ağlıyorlardı. Günde 10 saat süren programlar yapıyoruz. Şu anda durumları daha iyi" diye konuştu. nbsp;


"UNUTMALARI UZUN ZAMAN ALACAK" nbsp;


Çocukların okulda ışıkların söndürülmesine izin vermediğini dile getiren Ebu Asi, çocuklar arasında şiddete eğilim ve aşırı hareketliliğin baş gösterdiğini belirterek, "Yaşananları unutmaları uzun zaman alacak" şeklinde konuştu. Yaşadıklarını unutmaları için çocuklara resim çizdirdiklerini aktaran Ebu Asi, çocukların yalnızca çok küçük bir bölümünün ağaç, çiçek, böcek ve deniz gibi şekiller çizdiğini, çoğunun ise resimlerinde savaş manzaralarına yer verdiklerini vurguladı. nbsp;


Şati Kız Okulunun bahçesinde, program çerçevesinde danışmanların gözetiminde düzenlenen programda resim çizen Yasemin de "Bizi kurtarmalarını istiyorum. Ölmeyelim... Korkuyoruz..." ifadelerini kullandı.


Savaş mağduru çocuklardan 10 yaşındaki Usame ise faaliyetlere katıldığı zaman çok mutlu olduğunu ve korkusunun azaldığını dile getirdi.


İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Bir ayı aşkın süren saldırılardan sonra Mısır'da yürütülen müzakereler çerçevesinde son olarak varılan 5 günlük geçici ateşkes kararı, önceki gün 24 saat daha uzatılmış ancak İsrail'in Gazze'den roket atıldığını ileri sürerek, yeniden saldırılara başlaması üzerine ateşkes bozulmuştu. Hamas ise İsrail'in roket iddialarını yalanlamıştı.


İsrail'in 1 ayı aşkın süren saldırılarında, Gazze Şeridi'nde 460 bin civarında kişinin evlerini terk ettiği, bunların büyük bir kısmının UNRWA'ya bağlı okullara sığındığı açıklamıştı. İnsan Hakları için Filistin İstatistik Merkezi verilerine göre, Gazze Şeridi'ndeki çocukların yüzde 30'u, İsrail saldırıları nedeniyle psikolojik sorun yaşıyor. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...