Irak ordusu Amirli'yi IŞİD'den kurtardı

Irak ordusu Amirli'yi IŞİD'den kurtardı

DÜNYA Haberleri

ABD'nin havadan destek verdiği Irak ordusu, Peşmerge kuvvetleri ve gönüllü Şiilerle birlikte Türkmen kasabasındaki kuşatmayı sona erdirdi

Irak ordusu, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kuşatması altında bulunan 20 bin nüfuslu Türkmen kasabası Amirli'ye girmeyi başardı. IŞİD'in dört taraftan abluka altına aldığı Selahaddin iline bağlı kasabaya önceki gün operasyon başlatan Irak ordusuna, Peşmerge güçleri ile gönüllü Şiiler de katıldı. Amerikan savaş uçakları ve helikopterlerin de destek verdiği operasyonda şiddetli çatışmalar yaşandı. Irak ordusunun kasabaya havadan paraşütle asker indirmesiyle IŞİD militanları 18 saat süren şiddetli çatışmaların ardından geri çekildi. 80 gündür kuşatma altındaki Amirli Irak ordusunun eline geçerken, 34 IŞİD militanı öldürüldü. Operasyonda 56 IŞİD militanı da teslim oldu.
ABD, IŞİD'İ MUSUL'DA VURDU
Bu arada ABD savaş uçakları Musul'un Zummar nahiyesinin çevresindeki IŞİD hedeflerini vurdu. Bölgede Peşmerge ile IŞİD militanları arasında çatışmaların yaşandığı köylerden dumanlar yükseliyor. IŞİD militanları, çekildiği noktalardan Peşmergenin ilerlemesini engellemek için mayınlı tuzaklar kurdu ve bombalı "intihar saldırıları" düzenledi. 3 günde 11 Peşmerge ölürken 79'u da yaralandı. nbsp;
IŞİD, İSTİHBARAT ŞEFİNİ ÖLDÜRDÜ
Terör örgütü IŞİD, üst düzey komutanlarından Fas asıllı Hollanda vatandaşı Abu Ubaida Almaghribi'yi İngiliz İstihbarat Ajansı için çalıştığı gerekçesi ile kafasını keserek öldürdü. Suriye ile İsrail'i birbirinden ayıran Golan tepelerindeki gerilim de yükseliyor. El Nusra tarafından kuşatılan 75 BM Barış Gücü askeri açılan ateşle kurtarıldı.?Militanların elinde halen 44 Barış Gücü askeri rehin bulunuyor.
KONGRE'DEN OBAMA'YA IŞİD BASKISI
ABD Kongresi, Başkan Obama'ya, IŞİD terör örgütünün ABD'ye oluşturduğu tehdide yönelik daha sert ve kararlı tavır takınması çağrısında bulundu. Kongre üyeleri, Obama'dan IŞİD tehdidini geri püskürtmeye yönelik adımlar atmasını ve kapsamlı bir strateji geliştirmesini istedi.
ALMANYA'DAN PEŞMERGEYE FÜZE
Almanya, IŞİD'e karşı kullanmak üzere Peşmerge güçlerine silah sevkiyatı kararı alındı. Almanya yapacağı silah yardımı ile 4 bin Peşmergeyi donatacak. Peşmergeye 30 Milan tipi tanksavar, 500 tanksavar füzesi, 10 bin el bombası, 8 bin G3 ve G36 tipi silah ve bunlara ait mühimmat gönderilecek.
HAVADAN İNDİRME
IŞİD militanlarının Amirli kasabasının etrafındaki 34 köyü kontrolü altında tutması sebebiyle düzenlenen operasyonda helikopterler kullanıldı. Kasabaya paraşütle indirilen Irak askerleri, IŞİD militanlarını 18 saatte püskürttü.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...