HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Kara kuvvetlerinin kullanılmasını tavsiye edebilirim'

/ Kaynak: AA
'Kara kuvvetlerinin kullanılmasını tavsiye edebilirim'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey IŞİD terör örgütü hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, "Eğer IŞİD terör örgütüyle mücadelede strateji başarısız olursa Başkan'a ABD kara kuvvetlerinin kullanılmasını içeren tavsiyede bulunabilirim" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelede genişletilmiş hava saldırısı stratejisinin başarısızlığa uğraması halinde ABD'nin Irak'ta kara birliklerini konuşlandırmasını ABD Başkanı Barack Obama'ya önerebileceğini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile birlikte Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde ABD'nin IŞİD stratejisiyle ilgili oturuma katıldı. Hagel ve Dempsey, oturumda Washington'ın IŞİD politikalarına yönelik senatörlerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Obama'nın geçen hafta açıkladığı IŞİD terör örgütüyle mücadelede ABD'nin izleyeceği stratejiyi destekleyen Dempsey, geniş kapsamlı koalisyonun "uygun bir ileri adım" olduğunu belirtti. Bu noktada haklı çıkmayı umduğunu ifade eden Dempsey, "Eğer bu başarıya uğramazsa ve ABD'ye yönelik tehditler bulunursa, tabii ki Başkan'a (Obama) geri gidebilir ve ABD kara kuvvetlerinin kullanılmasını içeren bir tavsiyede bulunabilirim" diye konuştu.

Irak'ta şu anda bulunan ABD askerlerinin doğrudan muharip rol üstlenmediğinin altını çizen Dempsey, Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge'nin Musul'u geri almayı planlaması halinde, ABD askerlerinin Irak güçlerine eşlik etmesi veya yakın muharebeye dair tavsiyede bulunabilmesini isteyeceğini kaydetti.

Dempsey, ABD ordusunun IŞİD'i tek başına yenilgiye uğratamayacağını, bu mücadelede Arap ve Müslüman ülkelerin katkısının kritik önem taşıyacağını dile getirdi. ABD'nin Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurmaya hazır olduğuna dikkati çeken Dempsey, bunun "birden bire ve şiddetli" değil, "zamana yayılan" bir temelde olacağını vurguladı.

"El-Kaide ile olduğu gibi IŞİD ile de savaştayız"

Oturumda bazı kongre üyeleri silah yardımı düşünülen Suriye'deki ılımlı muhalifleri tespit etmenin zorluğuna dair çekinceler dile getirdi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de silahların yanlış kişilerin ellerine düşmemesi için dikkatli bir takip süreci yürüteceklerini ifade etti.

IŞİD'e karşı mücadelenin kolay ve kısa olmayacağını dile getiren Hagel, "El-Kaide ile olduğu gibi IŞİD ile de savaştayız" dedi.

Hagel, bir yılda 5 bin Suriyeli muhalifin eğitilmesinin planlandığına işaret ederek, "Ancak 5 bin bir başlangıç. Bu sayı, durumu tersine çevirmek için yeterli değil, bunun farkındayız" açıklamasında bulundu.

Oturumda 'Savaşa hayır' sloganları

Sivil toplum kuruluşu Code Pink üyeleri ise oturumu protesto etti. Hagel ve Dempsey'in salonu gelişiyle "Savaşa hayır" sloganları atan üyeler, her iki yetkilinin konuşmaları sırasında ayağa kalkarak protestolarını çeşitli sloganlarla sürdürdü. Code Pink üyeleri, polis tarafından salondan çıkarıldı.

Halk destekliyor

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak Şam İslam Devleti IŞİD'e karşı Irak'ta ve Suriye'de yapılacak askeri operasyon planlarının, Amerikan halkı tarafından desteklendiği belirtildi.

Pew Araştırma Merkezi'nin 11-14 Eylül tarihleri arasında bin yetişkin arasında yaptığı araştırmaya göre, Amerikan halkının yüzde 53'ü Obama'nın IŞİD'e yönelik askeri harekat planını onayladığı, yüzde 29'unun onay vermediği ve yüzde 19'unun ise''hiçbir fikrim yok'' görüşünü belirttiği ifade edildi.

Araştırmaya göre, ABD'de genelde hiç bir konuda uzlaşamayan Demokratlarla Cumhuriyetçilerin eşine az rastlanır bir şekilde IŞİD'e karşı askeri operasyonu ortak şekilde desteklediği bildirilirken, plana Cumhuriyetçilerin yüzde 64'ü, Demokratların ise yüzde 60'ının yeşil ışık yaktığı kaydedildi.

Araştırmada, askeri planının iki partiden destek almasına rağmen planla ilgili Demokratlar ''uzun kalma'', Cumhuriyetçiler ise ''yeterince uzun kalmama'' korkusu taşıyor. Demokratların yüzde 54'ünün askeri planda çok ileri gidilip bölgede uzun kalınacağı korkusuna karşılık, Cumhuriyetçilerin nbsp; yüzde 66'sının yeterince ileriye gidilemeyeceği endişesini taşıdıkları belirtildi.

IŞİD'e karşı askeri kampanyanın ABD'yi terör saldırılarına karşı daha güvenli hale getirip getirmeyeceği konusunda ankete katılan Amerikalılardan yüzde 18'i ülkelerinin daha güvenli hale geleceğini ifade ederken, yüzde 34'ü terör saldırısı ihtimalini artıracağı, yüzde 41'i ise herhangi bir değişiklik oluşturmayacağı görüşünü paylaştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...