Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suriye'ye komşu ülkelerin de desteğe ihtiyacı var

/ Kaynak: AA
Suriye'ye komşu ülkelerin de desteğe ihtiyacı var

DÜNYA Haberleri  / AA

Amos, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde Suriye'deki iç savaş ve giderek artan terör tehdidinin insani boyutlarına ilişkin bilgi verdi.

BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın Suriyeli mültecileri ağırlamaya çalıştıklarını ancak bu ülkelerin de ev sahipliğini sürdürebilmek için acil yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın kendi ülkelerinin kaynaklarını son limitine kadar kullanarak Suriyeli mültecileri ağırlamaya çalıştıklarını ancak bu ülkelerin de ev sahipliğini sürdürebilmek için acil yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Amos, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde Suriye'deki iç savaş ve giderek artan terör tehdidinin insani boyutlarına ilişkin bilgi verdi.

Tüm Suriye'de çatışmaların ve şiddetin azalmadan sürdüğüne dikkat çeken Amos, çatışmalar nedeniyle daha fazla insanın yerlerinden olduğunu, halen yerlerinden edilmiş haldeki insanların da umutsuzluğa kapıldığını söyledi.

Savaşın tüm taraflarının ayrım gözetmeden sivillerin bulunduğu bölgelere ateş açtığını kaydeden Amos, katliamlar, insan kaçırma, işkence ve benzer uluslararası hukuk ihlallerinin sorumsuzca işlendiğini belirtti.

Esed güçlerinin hava saldırıları ve varil bombası atmayı sürdürdüğünü anlatan Amos, BM raporlarına göre, son dönemde varil bombası saldırıları nedeniyle kadın ve çocukların içinde olduğu onlarca sivilin Halep'te hayatını kaybettiğini ifade etti.

''Gerçek rakam çok daha fazla''

Amos, 3 milyondan fazla kişinin komşu ülkelere sığındığının kayıt altında olduğunu ancak gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, Ürdün ve Lübnan milyonlarca mülteciyi kendi ülke ekonomileri ve kendi halklarının kaynaklarını son limitine kadar kullanarak ağırlamaya çalışıyor" dedi.

Kış mevsiminin yaklaşmakta olduğunu hatırlatan Amos, "Komşu ülkelerin mültecilere kucak açmayı sürdürebilmeleri için acil desteğe ihtiyacı var. Daha da önemli 190 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan şiddet sonlandırılmalı" ifadelerini kullandı.

63 yardım görevlisi öldürüldü

Suriye'de tüm nüfusun savaşın etkisini derin olarak hissettiğini anlatan Amos şöyle konuştu:

"Suriye'de 11 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyacı var. 6.4 milyon kişi ülke içinde yerlerinden edildi. 3 milyon çocuk okula gidemiyor. 4.7 milyon kişi ulaşılması güç bölgelerde yer alıyor. Büyük çoğunluğu hükümetin kontrolünde 241 bin kişi kasıtlı olarak kuşatma altında tutuluyor ve yardım girişine izin verilmiyor."

Amos, konuşmasında yardım görevlilerin yaşadığı sıkıntılara da değinerek savaşın başından bu yana 63 yardım görevlisinin öldürüldüğünü söyledi.

BMGK'nın 2139 ve 2165 sayılı kararlarının gereğince uygulanmadığını da vurgulayan Amos, "Küçük iyileşmelere karşın çatışmaların taraflarına BMGK kararlarını uygulamaları yönünde baskı yapılması hayati önemde" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...