Bir kent daha IŞİD'in elinde

Bir kent daha IŞİD'in elinde

DÜNYA Haberleri

Terör örgütü IŞİD, Suriye'nin yanısıra Irak'ta da ilerleyişini sürdürüyor. IŞİD, Irak'ın Hit kentini ele geçirdi.

Irak güvenilk kaynaklarına göre, IŞİD militanları ülkenin batısında Anbar eyaletinde bulunan Hit kentini ele geçirdi. IŞİD militanlarının kent içinde devriye gezdikleri belirtildi. Anbar'ın pek çok bölgesinin IŞİD'in denetiminde olduğu ifade edildi. Tikrit'in güneyinde ise, IŞİD militanlarıyla Irak güvenlik güçleri ve Şii milisler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Bu arada uluslararası koalisyon içinde yer alan İngiliz savaş uçakları, Peşmerge'ye destek amacıyla IŞİD mevzilerini vurdu. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada dün gece iki tornado jetinin, silah yüklü bir kamyoneti hedef aldığı ve operasyonun başarılı olduğu ifade edildi.

IŞİD Kobani'ye adım adım ilerliyor

ABD'nin hava saldırılarına rağmen terör örgütü IŞİD'in, Suriyeli Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobani'ye ilerleyişi durdurulamıyor. Bölgedeki Kürt güçleri, Kobani'yi sokak sokak savunmaya hazırlandırlarını belirtti. Terör uzmanları ise, güç dengesinin IŞİD'den yana olduğunu belirtiyor.


Arap medyası, terör örgütü IŞİD'in Kobani'nin girişine yaklaştığını duyurdu. Kobani'yi günlerdir kuşatma altında tutan IŞİD'in kentte güneydoğu ve doğu yönünden girebileceği belirtildi.


Suriye muhalefetine yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Kobani'nin batı kırsalında IŞİD ile Kürtler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını açıkladı.


ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının IŞİD'in ilerleyişini durdurmaya yetmediği, Kobani çevresindeki IŞİD militanı sayısında önemli artış olduğu ifade edildi.


Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı mücadele eden Kürt güçler ise, yeni bir taktik peşinde. Kürtler, IŞİD'in Kobani'ye girmesi halinde örgüte karşı sokak çatışmasıyla karşılık vermek için hazırlık yapıyor.


Kobani'yi savunmak için büyük mücadele veren Kürt güçlerin, şehrin batı yönünde toplandıkları belirtiliyor.


Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Kobani ve çevresinde iki haftadan bu yana en büyük çatışmaların bugün yaşandığını iddia etti.


IŞİD'in kentin çevresindeki son mevzileri de, aşarak Kobani'ye girme olasılığı karşısında hazırlık yapan Kürtler, sokak çatışmaları için hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor.


Terör uzmanları ise, modern silahlar ve zırhlı araçlarla donatılmış IŞİD militanları karşısında Kürt güçlerin dayanmasının zor olduğunu ileri sürüyor.


Kürtlerle, IŞİD arasında Irak'ta da savaş devam ediyor. Irak'taki Peşmerge güçlerin, IŞİD'in elinde bulunan birçok Sünni köyünü kurtardığı belirtiliyor.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile Allen'ın yardımcılığını yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün IŞİD'e karşı koalisyon çabaları kapsamında Türkiye'ye ziyarette bulunacağını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...