Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne IŞİD başvurusu

/ Kaynak: AA
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne IŞİD başvurusu

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu'nun, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurduğu bildirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'nun, IŞİD'in bölgede yaptığı saldırıların soykırım olarak kabul edilmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurduğu bildirildi.IKBY Parlamentosu'ndaki kadın milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, terör örgütü IŞİD tarafından kaçırılan Yezidi kadınların kurtarılmasına ilişkin özel bir oturumda bir araya geldi.
Oturuma katılan Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, Sincar'da (Şengal) üç ay önce Yezidilere karşı başlatılan ve şu an devam eden saldırıların etkilerinin çok acı verdiğini ve yıllarca geçmeyeceğini belirtti. IŞİD'in özellikle kadınlara yaptıklarının utanç verici olduğunu vurgulayan Sadık, IKBY Parlamentosu'nun bu konuda birçok çalışma yaptığını ve atılacak adımlar konusunda kararlı olduğunu aktardı.


Yezidi kadınların kurtarılması konusunda herkesin fikrine başvurduklarını dile getiren Sadık, şöyle konuştu:
''Öncelikle hapiste tutulan ya da farklı yerlere gönderilen kadınların kurtarılması gerekiyor. Daha sonra acı dolu günleri yaşayan bu kardeşlerimize, toplumdaki yerlerini alarak yaşamaya devam etmeleri için destek vermeliyiz. Üçüncü olarak bu kadınlara terör kurbanı olarak görülüp destek verilmesi gerekiyor. Toplumun kötü günler geçirmiş bu kadınlara destek vermesi gerekiyor. Bizim parlamento olarak siz kadınların da fikirlerine ihtiyacımız var. Bu konuda toplantı sonrası iyi bir çalışma yapabileceğinize inanıyorum.''


''Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurduk''
Sadık, incelemeler sonrası hükümet ve parlamentonun da soruşturmalar konusunda adımlar atacağına değinerek, yapılan zulmü dünyanın görmesi için STK'ların desteğine ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. IŞİD'in, bölgede yaşayan azınlıkları hedef aldığını belirten Sadık, ''Yezidi, Türkmen, Hristiyan ve Şabeklere karşı düzenlenen saldırıların soykırım olarak tanınması için elimizden geleni yapacağız. Bölgede azınlıklara kaşı planlı olarak yapılan saldırıların soykırım olarak tanınması için resmi olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurduk. Başvurumuz kabul edildi. Önümüzdeki günlerde gerekli incelemeler yapılacak'' dedi.
Sadık, başvuru sonrası yapılacak araştırma ve incelemelere ön ayak olacaklarına dikkati çekerek, bu topraklarda insanlara acı yaşatan kişilerin cezasız kalmayacağını kaydetti.


''Kadınlara dokunmaları çok acı''
IKBY Parlamentosu Kadın Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Evar İbrahim de Sincar'da IŞİD tarafından kaçırılan kadınların köle gibi satılmasının herkesi çok üzdüğünü söyledi.İbrahim, Komisyon olarak bu olayı tüm yönleriyle inceleyeceklerini, IŞİD'in masum sivilleri kaçırarak, millet ve dinleri yok etmeye çalışmasının büyük bir günah olduğunu dile getirerek, ''Suçsuz günahsız Yezidi kadınlara dokunmaları çok acı verici bir durum. Bugün hükümet, parlamento ve STK'lardan gelen kadınlarımız Yezidi kadınlar için neler yapılabilir onu görüşeceğiz'' ifadesini kullandı. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...