İran'dan Suudi Arabistan'a çağrı

/ Kaynak: AA
İran'dan Suudi Arabistan'a çağrı

DÜNYA Haberleri  / AA

İran Meclisi Suudi Arabistan yönetimine Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam cezasını iptal etmesi çağrısı yaptı.

Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, meclis oturumunda bildiriyi okuyan Başkanlık Divanı Üyesi Zerkam Sadıki şunları kaydetti:
"Suudi Arabistan yargısı tarafından Nemr'e verilen idam kararı, sevilen ve saygı gören bir alim olması nedeniyle, İslam dünyası, özellikle Şii ve Sünniler arasında endişe ve üzüntüyle karşılandı. İdam kararının uygulanması şüphesiz kötü sonuçlara ve pişmanlığa sebep olacak. İslam dünyasındaki kamuoyu, Suudi Arabistan'dan bu kararı iptal etmesini beklemektedir."
Ülkenin tanınmış Şii din adamlarından Nemr, 2011 yılında Bahreyn'deki gösterilerle eş zamanlı Katif kentinde düzenlenen krallık karşıtı protestolara öncülük etmiş, ardından 2012'de Suudi Arabistan tarafından kendisine yöneltilen "protestoları teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak" gibi suçlamalarla tutuklanmıştı.
Riyad Ceza Mahkemesi geçen hafta Nemr hakkında idam kararı vermişti.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran Cuma imamı Seyyid Ahmed Hatemi ve Lübnan Hizbullah örgütü, Suudi Arabistan'a, Ayetullah Nemr'in idam edilmesinin "kötü sonuçlar doğurabileceği" uyarılarında bulunmuştu.
Suudi Arabistan'ın kuzeydoğusunda bulunan, Katar ve Bahreyn sınırındaki ed-Demmam bölgesinde yoğunlukla Şii nüfus yaşıyor. Bölgedeki muhalif Şiiler, Arap Baharı'nın etkisiyle 21 Ocak 2011'de kitlesel gösteriler düzenleyerek Riyad yönetimini ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle protesto etmişlerdi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...