Kriz mağduru aile eve dönüştürdükleri arabada yaşıyor

Kriz mağduru aile eve dönüştürdükleri arabada yaşıyor

DÜNYA Haberleri

Yunanistan'da ev kirasını ödeyecek parası olmayan iki çocuklu bir aile eve dönüştürdükleri arabalarında yaşıyor.

Yunan ulusal basınında yer alan ve ses getiren habere göre ekonomik krizde çıkmaza düşen ancak bir aile arabasını eve, arabanın koltuklarını da yatağa dönüştürmek zorunda kaldı. Birbirlerine sımsıkı sarılan 14 ve 16 yaşlarında iki kızıyla birlikte anne ve baba geceleri arabanın içinde uyuyor.

Ülkede yaşanan ekonomik krizin asıl suçlularının ceza çekmesi yerine yaşanan ağır şartlar nedeniyle işsiz kalan baba ve ailesinin yaşantısı dört tekerlek üzerindeki otomobilin dümeni ve camları arasında geçiyor. Ulusal Yunan basını bu durum için "bir zamanların orta halli ve gururlu Yunan ailesi işlemediği bir suç için ceza olarak yoksulluk çekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Kriz mağduru aile eve dönüştürdükleri arabada yaşıyor

Attiki'nin İraklio bölgesinden olan Maria ve Nikos'un geçmişte belki hiçbir zaman lüks bir hayatı olmadı ancak temel ihtiyaçlarını karşılayacak paraları ve başlarını sokacak bir evleri vardı. Evleri öyle ahım şahım olmasa da evi sıcak, misafirperver, şefkat ve sevgi dolu çocuklarının gülümsemeleriyle parlayan bir evdi.

Baba Nikos bir fırında çalışıyordu, anne Maria ise okul polisi ve daha önceleri ise taksi durağında telefon görevlisi olarak çalışıyordu. Ekonomilerini iyi idare ederek 2010 yılında 20 yıllık Rover marka külüstür bir araba almayı başarmışlardı. O zamanlar hayat şartlarının bu kadar kötüleşeceğini ve bu arabada yaşamak zorunda kalacaklarını hayal bile edemezdiler!

Kriz başladığında zorlukların arttığını görüyor, fakat gençliklerine güvenerek zorlukları aşabileceklerini umuyorlardı.


Fakat 2012 yılında olanlar oldu. Nikos'un çalıştığı fırın ekonomik krizden etkilenerek kapandı. Bir yıl sonra anne Maria da işini kaybetti. İlk aşamada tazminat paralarıyla yükümlülüklerinin üstesinden gelebiliyorlardı. Fakat zaman geçmeye, işsizlik büyümeye, para azalmaya başlayınca zorluklar katlanarak artar oldu. Yine de pes etmediler, çocuklarına ekmek alabilmek için geçici işlerde de çalışmayı göze aldılar almasına ama çaldıkları her kapı yüzlerine kapandı.

Gururluydular ve yardıma başvurmak istemdiler. Ne kesinti yapabileceklerse yaptılar, ancak dramatik geçen 2,5 yıl, zamlar ve tükenmek bilmeyen masraflar bütün paralarını buhar etti. 4 ay önce baba aylık 300 euro maaşla bir büfede iş buldu kendine. Bu para 4 fertli ailenin temel ihtiyaçlarını bile karşılamaya yeterli değil. Buna da razıydılar ancak kirada oturdukları evin sahibi aynı görüşte değildi. Bir ay önce biriken borçlar yüzünden Maria ve Nikos iki kızıyla birlikte evden çıkmak zorunda kaldı.

Artık seçenekler kısıtlıydı. Yorgun argın karar verene kadar bir akrabalarında kaldıktan sonra kızlarını gezdirmek için bir zamanlar satın aldıkları eski otomobile iki hafta önce "taşınmak" zorunda kaldılar.

"Kızlarıma arabada kalacağımızı söylediğimde hüngür hüngür ağladılar" diyor anne Maria ve ekliyor 49 yaşımda bu duruma düşeceğimi hiç beklemiyordum. Yıllarla birlikte zorluklar yaşamayı bekliyorduk, ancak yolda kalacağımızı düşünemezdik bile!"

Gazetenin "ne yiyorsunuz?" sorusunu ise Maria düzelterek "doğru soru ne zaman ve ne sıklıkla yiyoruz olmalı. Cevabı da iki-üç günde bir. Eşim yemek getirmeyi başardığında veya komşularımız bize yemek verdiğinde ancak yiyoruz" diye yanıtladı.

Kriz mağduru aile eve dönüştürdükleri arabada yaşıyor

Hava kararınca çok tehlikeli oluyor

Okuyun ibret alın! Yunanistan'da arabada yaşayan ailenin ağlatan dramı

Arabada geçirdikleri ilk gece psikolojik açıdan onlar için en zor gece olmuş. Baba şoför koltuğunda, 16 yaşındaki Fei yan koltukta, küçük Katerina ise arka koltukta yatmış. Anne ise geceyi dışarıda arabanın yanındaki bankta bekçilik yaparak geçirmiş.

Maria geceleri geçirdikleri zorlu saatleri şöyle anlatıyor: "Bir gece bazı motosikletli gençler geldi ve arabaya vurmaya başladılar. Kızlarım korktu. Gece olunca dışarısı tehlikeli oluyor.

Haber ses getirdi, yardım eli uzandı

Ulusal basının ardından Yunan televizyon kanallarının da sabah saatlerinde haber programlarında geniş yer verdiği üzücü haber sonrası arabada yaşayan aileye birçok yerden yardım eli uzatıldı.

Attiki Eyalet Başkan Yardımcısı Yorgos Kameros'un olaya el atmasıyla 4 kişilik aile ilk aşamada 4 günlüğüne Halandri'de geçici olarak bir otele yerleştirildi. Bir sonraki aşamada söz konusu ailenin, çocukların okula gittiği Neo İraklio bölgesinde bir eve yerleştirilmesi hedefleniyor.

Onlarca vatandaş Attiki Eyalet Başkanlığı ve Belediyesi ile, hatta televizyon programları ile iletişime geçerek bahsekonu aileye yardım elini uzattı, hatta aralarında yoksul ailenin misafir edilmesi için evlerini bile açmaya hazır olan vatandaşlar yer aldı.

Kaynak: Azınlıkça


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...