Guantanamo'dan 4 kişi daha serbest bırakıldı

Guantanamo'dan 4 kişi daha serbest bırakıldı

DÜNYA Haberleri

ABD Savunma Bakanlığı Guantanamo'da bulunan 4 Afgan vatandaşın serbest bırakıldığını açıkladı

Amerika Savunma Bakanlığı, Küba'daki Guantanamo Askeri Üssü'nde 10 seneyi aşkın bir süredir tutulan 4 Afgan vatandaşının ülkelerine geri gönderildiğini açıkladı. Yetkililer, Şavali Han, Khi Ali Gül, Abdülgani ve Muhammed Zahir adlı tutukluların, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşraf Gani'nin özel isteği üzerine, durumlarının güvenlik tehdidi oluşturup-oluşturmadığı konusunda yapılan incelemeden sonra serbest bırakıldıklarını söyledi. Afganistan'daki Amerikan birliklerinin büyük bir bölümü yıl sonu itibariyle ülkeden çekilecek.

Amerika bu yıl içerisinde Guantanamo Askeri Üssü'nde bulunan 23 kişiyi serbest bıraktı. Bunlardan altısı sığınmacı olarak Uruguay'a gönderildi. Bu altı kişi El Kaide bağlantılı militanlar olduğu şüphesiyle tutuklanmış ancak yargılanmamıştı. Başkan Barack Obama göreve geldiğinde Guantanamo Askeri Üssü'ndeki tutuklu sayısı 242 idi, şimdi bu rakam 132'ye düştü. Yetkililer, önümüzdeki günlerde bu sayının daha da azalmasını bekliyor. Halen Guantanamo Askeri Üssü'nde bulunan tutukluların bazıları serbest bırakılma hakkı kazandı ancak bazıları yargılanacakları, güvenliklerinin sağlanmayacağı ve diğer bazı kaygılarla ülkelerine gidemiyor.

Halen üsteki tutukluların yarısından fazlası Yemen'den. Ancak Amerika, Yemen'deki karışıklık nedeniyle bunları ülkelerine göndermek istemiyor. Guantanamo Askeri Üssü'ndeki hapishane, 11 Eylül 2001'de, 3 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarından dört ay sonra Ocak 2002'de kullanılmaya başlandı. İnsan hakları örgütleri, Amerika'yı zanlıları yargılamadan hapiste tuttuğu ve işkenceye maruz bıraktığı için kınıyor.

Başkan Obama, altı yıl önce göreve geldiğinde Guantanamo Askeri Üssü'ndeki hapishaneyi kapatma sözü verdi, ancak Kongre'nin engellemesi nedeniyle bunda başarılı olamadı.

Kaynak: VOA Türkçe

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...