Yunanistan'da cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur

/ Kaynak: AA
Yunanistan'da cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur

DÜNYA Haberleri  / AA

Koalisyon hükümetini oluşturan Yeni Demokrasi ve Panhelenik Sosyalist Hareket partilerinin adayı Stavros Dimas, seçime tek aday olarak katılıyor.

Koalisyon hükümetini oluşturan Yeni Demokrasi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) partilerinin adayı Stavros Dimas, seçime tek aday olarak katılıyor. 17 Aralık'ta yapılan ilk turda 160 milletvekilinden "evet", 135'inden ise "hayır" oyu alan Dimas'ın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için 200 oya ulaşması gerekiyor.
Yunanistan Anayasası'na göre bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için birinci ve ikinci turda parlamentodaki 300 milletvekilinden 200'ünün, üçüncü turda ise en az 180'inin oyunu alması gerekiyor.
Anayasaya göre beşer gün arayla yapılan 3 tur oylama sonunda cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda meclis, 10 gün içinde feshediliyor ve erken genel seçime gidiliyor.
Hükümet ortaklarından ND'nin 127, PASOK'un da 28 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda, muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) 71, Demokratik Sol (DİMAR) 10, Altın Şafak (Hrisi Avgi) 16, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 12, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) da 12 milletvekili ile yer alıyor. Parlamentoda 24 milletvekili de bağımsız olarak görev yapıyor.
- Başbakan Samaras'dan uzlaşma çağrısı
Yunanistan'da yarın yapılacak ikinci tur seçim öncesi siyasi tartışmalar sürerken Başbakan Andonis Samaras, parlamentodaki dengeleri değiştirerek evet oylarını arttırmak amacıyla muhalefete uzlaşma önerisinde bulundu.
Samaras, televizyon kanallarında yayınlanan halka sesleniş konuşmasında adaylarının cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda en kısa zamanda ülkenin AB perspektifine inanan başka şahsiyetlerin katılımıyla kabineyi genişleteceğini ve 2015'te "uygun bir zamanda" erken seçime gidilmesini kabul edeceğini açıkladı.
Milletvekillerinden vicdanlarının sesine kulak vermelerini ve milli çıkarları göz önüne alarak mantıkla oy kullanmalarını isteyen Samaras, seçim kutuplaşmalarının yaşandığı bir ortamda ülkenin borcunun sağlıklı şekilde müzakere edilemediğini, anayasanın değiştirilmesinin de mümkün olmadığını ifade ederek, bu önerisinin ülke çıkarları doğrultusunda gerçek bir muvafakat planı olduğunu savundu.
- Samaras'ın önerisi muhalefet tarafından kabul görmedi
Başbakan Samaras'ın son anda yaptığı uzlaşma önerisini kabul etmeyen ana muhalefet partisi SYRIZA, başbakanın cumhurbaşkanı seçimi için gerekli oyu alamayacağının farkında olduğu için bu tür bir açıklama yapma yoluna gittiğini ileri sürdü. SYRIZA'dan yapılan açıklamada, "Başbakan, halkın iradesinden korkuyor ancak bundan kaçamayacak. Ülkenin yeni ve güçlü bir hükümete, yeni bir yöne ihtiyacı var. Umut korkuyu yenecek" ifadesi kullanıldı.
Parlamentoda grubu bulunan diğer muhalefet partileri de başbakanın söylemini son anda değiştirmeye çalıştığını ancak geç kaldığını ileri sürerek, yapılan öneriyi kabul etmediklerini açıkladı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...