Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 20:06
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Dünya
  3. Müslümanların katili için idam istenebilir
Dünya

Müslümanların katili için idam istenebilir

Son Güncelleme: 20 Şubat, 2015 - 14:10
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Müslümanların katili için idam istenebilir
Fotoğraf BaşlığıMüslümanlarin katili için idam istenebilir

ABD'de avukatlar, üç Müslüman genci öldüren zanlı Craig Hicks'e verilebilecek en yüksek cezanın idam ya da ömür boyu hapis olduğunu belirtti.

Kaydet
a- | +A
ABD'de avukatlar, geçen hafta Kuzey Carolina eyaletinde üç Müslüman genci öldüren zanlı Craig Hicks'e verilebilecek en yüksek cezanın idam ya da ömür boyu hapis olduğunu ifade ederken nefret suçunun ise kanıtlanması zor bir konu olduğuna dikkati çekti.


Kuzey Carolina eyaletindeki Chapel Hill kasabasında 10 Şubat'ta 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed'i başlarından vurularak öldüren Hicks'e, birinci derece cinayet ve meskun mahalde silah kullanma suçlamalarıyla üç dava açıldı.


Tutuklu bulunan 46 yaşındaki Hicks'in, mart ayının ilk haftasında Durham County Soruşturma Kurulu tarafından hazırlanan iddianameyle hakim karşısına çıkması bekleniyor.


Öldürülen gençlerin aileleri ve ülkedeki Müslüman toplumun temsilcileri, zanlının sosyal medya hesaplarında din karşıtı paylaşımlar yaptığına ve gençleri daha önce de tehdit ettiğine dikkati çekerek cinayetin "nefret suçu" olarak değerlendirilmesini istedi. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da konuya ilişkin federal inceleme başlattığını duyurdu.


"Ölüm cezası ya da ömür boyu hapis"


ABD Ulusal Barolar Birliği Başkanı Pamela Meanes, AA muhabirine yaptığı açıklamada olayın nefret suçu olarak tanımlanması için savcının, zanlının motivasyonun nefrete dayalı olduğunu kanıtlaması gerektiğini belirtti.


Meanes, "İnsanlar Hicks'in Facebook sayfasındaki yorumlara işaret ediyor, ama medyada gördüklerimiz, bunun nefret suçu olup olmadığı noktasında yeterli kanıt sunmuyor. Cinayetin doğrudan kurbanların dini veya etnik kökenine yönelik olduğu bağlantısının özellikle kurulması gerekiyor. Zanlının, bu kişileri dinleri veya ırkları nedeniyle hedef aldığına yönelik bazı diyaloglar bulunursa o zaman nefret suçuna dayandırabilirler" dedi.


Kuzey Carolina'da nefrete dayalı eylemlerin "kabahat" olarak değerlendirildiğini kaydeden Meanes, "Eyaletteki kanunlar dikkate alındığında nefret suçu, zanlının halihazırda suçlandığı konudan daha hafif kalıyor" ifadesini kullandı. Meanes, birinci derece cinayetin yanına bu suçlardan cezaların da eklenebileceğini dile getirdi.


Meanes, Hikcs'in birinci derece cinayetten suçlu bulunması halinde kefaletle serbest bırakılamayacak şekilde ömür boyu hapse ya da idama mahkum edilebileceğini belirtti . Meanes, "Savcının talebine ve mahkemeye sunulan kanıtlara göre ölüm cezası ya da ömür boyu hapis istenmese bile zanlıya yıllarca hapis cezası verilir" diye konuştu.


"Din ve etnik kökenleri nedeniyle hedef alınmış görünüyorlar"


Müslüman gençlerin öldürüldüğü Kuzey Carolina eyaletinde ayrımcılık ve sivil haklar konusunda uzman avukat Stewart Fisher, olay karşısında şok olduğunu belirterek, "Öldürülen bu gençler harika insanlardı. Bu, korkunç bir şey. Bu olay, eyaletimizdeki Müslüman toplumuna yönelik hislerimizi kesinlikle yansıtmıyor. Bu suçu işleyen kişi kesinlikle iblis" dedi.


Hicks'in eyalet mahkemesinde birinci derece cinayetle yargılanacağını hatırlatan Fisher, federal yetkililerin ise zanlının öldürülenlerin sivil haklarını ihlal edip etmediğini ve nefret suçuyla da yargılanıp yargılanmamasına karar vereceğini kaydetti.


Fisher, Müslüman gençlerin etnik kökenleri ve dinleri nedeniyle hedef alınmış gibi göründüğünü belirterek, "Bence nefret suçu olup olmadığını soruşturmak kesinlikle uygun olacaktır. Bu konuda FBI ayrıntılı bir araştırma yapacak ve katili adalet önüne getirecektir diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.


"Ölüm cezası uzun süredir uygulanmıyor"


Fisher, Hicks'e yöneltilebilecek cezanın ne olabileceğine sorusu üzerine, "Kuzey Carolina'da cinayet için en büyük ceza idamdır" yanıtını verdi.


Cinayetin işlendiği Orange County'de yıllardır ölüm cezasının uygulanmadığını belirten Fisher, "Ne kadar uzun süredir bilmiyorum ama Orange County'de uzun süredir ölüm cezası talebiyle gelmiyor. Bu davada da söz konusu tutumlarına devam ederler mi bilmiyorum. Yine de kurbanların ailesinin isteğini dikkate alabilirler" değerlendirmesinde bulundu.


"Nefret suçunun kanıtlanması zor"


Nefret suçunun nasıl kanıtlandığına yönelik soru üzerine Fisher, şunları kaydetti:


"Kanıtlanması zor bir konu, çünkü kişinin motivasyonunu gösterebilmeniz lazım. Bir kişinin kafasından neler geçtiğini kanıtlamak, her zaman zor olmuştur. Ancak birinci derece cinayet, önceden planlama veya bunun düşüncesine sahip olmayı gerektirir. Ölüm cezası istenirse, cezayı hafifletebilecek faktörleri bertaraf edecek ve aksine cezayı artıracak unsurların kanıtlanması gerekecektir.


Kurbanların dinleri veya etnik kökenleri yüzünden hedef alınmaları, cinayette suçu artırıcı faktörlerden biridir. Ama birinci derecede cinayet için zanlının, önceden hazırlanarak ve sonuçlarını bilerek bu eyleme giriştiğini kanıtlamak lazım. Bu olayda zanlının kurbanları önceden tehdit etmesi ve kafalarına ateş ederek öldürmesi de bunu gösteriyor."


"Karşı taraf akıl sorunları olduğu savunmasını yapabilir"


"Karşı taraf, Hicks'in akıl sorunları olduğuna dair bir savunma yaparsa şaşırmam" diyen Fisher, bu noktada McNaughton Kuralı'nı anımsattı.


McNaughton Kuralı'na göre, bir kişinin olaydan suçlu bulunmaması için zanlının suçun işlendiği anda neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemeyecek durumda olduğunun kanıtlanması gerektiğini anlatan Fisher, "Bu da kanıtlanması zor bir şey. Kuzey Carolina'da jüri, çok az davada bu kurala katılmıştır" diye konuştu.
Editör: TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 20 Şubat, 2015 - 14:10
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    14 yaşında başladı, bedeli ağır oldu! Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Kaydet
  • 2
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipucu! İşte milyonları bekleyen zam
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipuc...
    Kaydet
  • 3
    AKOM beklenen tarihi verdi! İstanbul'a kar yağışı geliyor
    AKOM'dan İstanbul için kar yağışı tarihi
    Kaydet
  • 4
    Söylemezsem Olmaz neden yok? 1 Aralık'ta ekrana gelmedi
    Söylemezsem Olmaz neden yok?
    Kaydet
  • 5
    12 kişi güçlükle taşıdı! Çoban tarafından tesadüf eseri Muğla Seydikemer'de bulundu!
    12 kişi güçlükle taşıdı! Çoban tarafından tesadüf ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Tedesco daha maç başlamadan iki puan kaybetti!
    Kaydet
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Tedesco’nun korkusu şampiyonluğa bedel
    Kaydet
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Sahi köpek meselesi çözülebilecek mi?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İlham Tohti'ye Nobel Barış Ödülü!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ukrayna üzerine realpolitik…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Ilgaz Dağı beyaza büründü: Kar ve sis görsel şölen oluşturdu
    Ilgaz Dağı beyaza büründü: Kar ve sis görsel şölen oluşturdu
    Kaydet
  • Haftanın kitapları
    Haftanın kitapları
    Kaydet
  • Bir ilk! Dünyayı kasıp kavuran oyun konsepti artık Türkiye'de
    Bir ilk! Dünyayı kasıp kavuran oyun konsepti artık Türkiye'de
    Kaydet
  • Schengen vizesinde yeni dönem: En kolay onay veren ilk 10 konsolosluk belli oldu
    Schengen vizesinde yeni dönem: En kolay onay veren ilk 10 konsolosluk belli oldu
    Kaydet
  • Bu kafede her şeyi robotlar yapıyor! Ziyaretçi yağıyor
    Bu kafede her şeyi robotlar yapıyor! Ziyaretçi yağıyor
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Galatasaray'dan bir derbi paylaşımı daha: İnsanlık dışı görüntüler
Galatasaray'dan derbi paylaşımı: İnsanlık dışı görüntüler
Kaydet
Uzman isim asgari ücret tahminini 'kesin' diyerek açıkladı! İşte beklenen 'zam' aralığı
Uzman isim asgari ücret tahminini 'kesin' diyerek açıkladı! İşte beklenen 'zam' aralığı
Kaydet
ABD heyeti Kremlin'de! Putin ile 'barış' zirvesi başladı
ABD heyeti Kremlin'de! Putin ile 'barış' zirvesi başladı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası