İsrail saldırılarının sonuçları can yakıyor!

/ Kaynak: AA
İsrail saldırılarının sonuçları can yakıyor!

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail'in Gazze'de düzenlediği son saldırılarda hasar gören binlerce yapının enkazı Filistinlilerin hayatını tehdit ettiği gibi halkın huzurunu da bozuyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne geçen yıl Temmuz ayında başlattığı ve 51 gün süren saldırıların ardından, bölgede görülmemiş bir yıkım yaşanırken, yeniden imarın tam olarak başlamaması Filistinlileri bir mağduriyetten diğerine taşıdı.
Saldırıların ardından belediyenin imkansızlığı nedeniyle evinin yakınındaki bina enkazlarının kaldırılmamasından dolayı, yaşadıklarını anlatan Filistinli baba Cevad ez-Zerd, kullanılamaz hale gelen binaların enkazlarının hala kaldırılmamış olmasının hayatlarını tehdit ettiğini belirtti.
Beraber yürüdükleri esnada, oğlu Muaz'ın (4) alnına ticaret merkezinin enkazından bir parçanın düşmesi nedeniyle yaklaşık 20 dikiş atıldığını söyleyen baba Zerd, "Çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ticaret merkezinin birçok kolonu düştü, birçoğu da düşmek üzere. Duvarlarından da sürekli parçalar düşüyor" dedi.
- "Çocuklarımızın hayatından endişe ediyoruz"
Zerd, "Patlama veya şiddetli rüzgar olması durumunda bina her an yıkılabilir. Başka bir alternatif olmadığı için yıkıntıların altında oynayan çocuklarımızın hayatından endişe ediyoruz. Bu nedenle çocuklarımızın oyuna çıkmasına çoğunlukla izin vermiyoruz" diye konuştu.
Filistinlilerin her gün yüz yüze kaldıkları tehlikeyi aktaran Zerd, şunları söyledi:
"Evimin yakınında yıkılmak üzere olan bir apartman var. Bu apartmanın bitişiğindeki 3 okulda yaklaşık 4 bin öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca bu binanın en alt katında bulunan dükkanlardan bazıları açık ve gün içinde büyük yoğunluk oluyor."
Zerd, enkazların bulunduğu yoldan başka evine giden yol olmadığı için bir zarar gelebileceği endişesiyle yakınlarının dahi çocuklarıyla beraber, kendilerine misafirliğe gelmekten kaçındığını söyledi. Zerd, sıkıntılarının yalnızca bununla sınırlı kalmadığını, evlerin depolarına su taşıyan araçlarla, çöp toplama araçlarının sokaklarına girmediğini, bu nedenle harap binalardan birinin altının çöplüğe ve başıboş köpeklerin merkezi haline dönüştüğünü dile getirdi.
-"Belediye enkazı kaldırabilecek gerekli araç-gerece sahip değil"
Vatandaşların hayatını tehdit eden enkazların kaldırılamama sebebini anlatan Refah Belediye Başkanı Subhi Rıdvan, şunları söyledi:
"Biz belediye olarak, enkazı kaldırabilecek gerekli araç-gerece sahip değiliz. Aralarında ticaret merkezi de bulunan harap binaların enkazının kaldırılmasından kendilerinin sorumlu olduğunu ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bildirdik. Ancak henüz Bakanlıktan bize bir cevap verilmedi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), birkaç gün önce müteahhitlere ihale yapılacağını duyurdu. Biz, enkazı öncelikle kaldırılması gereken binaları belirledik. Yakında enkazların kaldırılacağını tahmin ediyorum. Belediye ayrıca molozların dökülmesi için 70 dönümlük bir alan hazırladı."
Rıdvan, ticaret merkezinin, Refah kentinin ana caddesinde bulunması ve yakınındaki 2 okul nedeniyle daha büyük tehlike teşkil ettiğini belirterek, "Yıkılmak üzere olan bu binalar vatandaşların hayatı için tehlike oluşturuyor" diye konuştu.
İsrail, söz konusu apartman ve ticaret merkezine 1, 3 ve 20 Ağustos 2014'te 15 hava saldırısı düzenlemişti.
İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...