Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İran'dan Arap Birliği'ne 'ada' tepkisi

/ Kaynak: AA
İran'dan Arap Birliği'ne 'ada' tepkisi

DÜNYA Haberleri  / AA

İran, Arap Birliği Zirvesi'nde Basra Körfezi'ndeki adalara ilişkin açıklamalara tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Arap Birliği Zirvesi'nde gündeme gelen, Basra Körfezi'ndeki Tunb Adaları ve Ebu Musa Adası'nın mülkiyetine ilişkin iddialara tepki göstererek, bu adaların "İran topraklarının ayrılmaz bir parçası" olduğunu savundu.
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Afham, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Arap Birliği Zirvesi'nde liderlerin Basra Körfezi'ndeki adalara yönelik açıklamaları, "İran'ın adalar üzerindeki hakimiyetine müdahale" olarak değerlendirerek, "İran'ın adalar üzerindeki hakimiyetine müdahalenin hukuki ve tarihi gerçeklere bir etkisi yoktur" ifadelerini kullandı.
"Bu adalar İran topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır" diyen Afham, İran'ın adalar üzerindeki hakimiyetinin tarihi ve hukuki gerçeklere dayandığını savundu.
BAE'nin İngiltere'den bağımsızlığını elde ettiği 1971 yılında, Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarında fiilen hakimiyeti ele geçiren İran, adalar üzerindeki haklarının tarihsel olarak çok eskilere dayandığını iddia ediyor. Tahran yönetimi, adaların geçici olarak 1903'te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971'de iade edildiğini, dolayısıyla "1971'de henüz kurulmamış olan BAE'nin, egemenlik iddiasında bulunamayacağını" savunuyor.
BAE, söz konusu adaların kendisine ait olduğunu iddia ederek, Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyordu.
Haftas onu Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen Arap Birliği 26. Zirvesi sonrası okunan sonuç bildirisinde, İran'a, BAE ile arasında siyasi krize neden olan "adalar problemini çözüme kavuşturma" çağrısında bulunulmuştu.
Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle önemli olan adalarla ilgili daha önce Tahran yönetimi de "bazı yanlış anlamaların giderilmesi" için bu ülkeye müzakere çağrısı yapmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...