Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Terör örgütü IŞİD, suikast tünelleri kazıyor!

/ Kaynak: AA
Terör örgütü IŞİD, suikast tünelleri kazıyor!

DÜNYA Haberleri  / AA

Enbar Vilayet Meclisi Üyesi Hezimavi: 'DAEŞ, Enbar'da çok sayıda tünel yaptı. Bu tünellerle intihar eyleminde bulundu, bulunuyor'

Irak'ta, Enbar Vilayet Meclisi Üyesi Taha Abdulgani el-Hezimavi, DAEŞ'in kontrolünü elinde bulundurduğu kentte çok sayıda tünel kazdığını belirterek, "Terör örgütü, tünel stratejisi yürütüyor. Kentin birçok noktasında kazdığı tünelleri, hem savunma hemde saldırı amaçlı kullanıyor" dedi.
Hezimavi, büyük bölümü uzun süredir DAEŞ'in elinde bulunan Enbar'daki güvenlik gelişmeleri, insani durum ve örgütün faaliyetleri hakkında hakkında, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
DAEŞ militanlarının, uçaklarla gerçekleştirilen bombardımandan korunmak ve kimi askeri bölgelere yönelik ses getirecek saldırılar gerçekleştirmek için kazdıkları tünellerle ciddi bir strateji yürüttüğünü belirten Hezimavi, "Tünelleri son derece modern cihaz ve araçlarla kazmışlar. Buralarda ciddi mühimmatları da var. DAEŞ'in elindeki modern cihazlar ve mühimmatın Irak hükümetinin elinde olmadığını söyleyebilirim" diye konuştu.
Kazılan tüneller aracılığıyla DAEŞ'in daha önce ses getiren saldırılar gerçekleştirdiğini ifade eden Hezimavi şunları söyledi:
"DAEŞ, uluslararası istihbarat güçlerince finanse ediliyor. Savaşma gücü ve intihar saldırıları düzenleme taktikleriyse gittikçe gelişiyor. Enbar'da çok sayıda tünellerinin olduğu keşfedildi ve bunu kendilerine destek sunan bazı ülke istihbaratına sormak gerekiyor. Tünellerle çok sayıda intihar ve şiddet eyleminde bulundu, bulunuyor. O tüneller, modern cihaz ve araçlarla kazınmış ayrıca mühimmatlarla donatılmış."
- İnsani durum
Enbar'daki insani durumu da değerlendiren Hezimavi, evlerini terk ederek sığınmacı olan insanların hallerinin içler acısı olduğunu söyledi. Şehri terk edenler olduğu gibi başka bölgelerden Enbar'a gelişlerin de olduğunu aktaran Meclis üyesi Hezimavi, "Enbar, sürekli göç dalgasıyla karşı karşıya. Aileler bazen şehir dışına bazen de şehir içindeki köyden köye kaçmak zorunda kalıyor. Bazı durumlarda ise semtten semte, mahalleden mahalleye göç yaşanıyor. Enbar'a hala gerçek anlamda geri dönüş yok. Hükümet ise çok karmaşık ve zor olan mülteciler konusuyla yeteri kadar ilgilenmiyor" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık iki milyon nüfusu bulunan kentte, 900 bin kişinin terör saldırıları sonucu başka bölgelere göç ederek sığınmacı durumuna düştüğünü ifade eden Hezimavi, kent içinde yerinden edilmişlerin sayısının ise 700 bin olduğunu kaydetti
Kentteki güvenlik güçlerine Bağdat'tan giden askeri yardımın istenilen düzeyde olmadığına dikkati çekerek Hezimavi, bölgedeki Sünni aşiret güçlerinin silahlandırılmasının da hükümet tarafından sağlanmadığını vurguladı.
-Enbar'a operasyon
DAEŞ'e karşı güvenlik güçleri tarafından büyük askeri operasyonun yakından başlayabileceğini dile getiren Hezimavi şunları söyledi:
"Yerinden edilmiş aileler, yapılması planlanan operasyonu bekliyor, bu yüzden geri dönemiyor. Operasyonda katkısı büyük olacak aşiret güçlerinin silahlandırılmak istenmemesinin nedeni de bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde operasyon başlayacak ve aşiret güçleri silahlandırılacak diye düşünüyorum. 10 binden fazla aşiret gönüllüsü asker, operasyona katılmak için silah bekliyor" dedi.
Enbar'in Hadise, Bağdadi, Halidiye, Amiriyetü-l Felluce ve Ramadi'nin doğusundaki bölgelerin güvenlik güçleri ve aşiret güçlerinin denetiminde olduğunu belirten Hezimavi sözlerini şöyle tamamladı:
"Kentteki güvenliğin aşiret ve yerel güvenlik güçlerine devredilmesinin ardından, DAEŞ'te ciddi anlamda gerileme yaşandı. Örgüt, daha büyük çaplı intihar eylemleri yapmaya başladı. Ancak eskisi kadar zarar verecek düzeyde eylemler gerçekleştiremiyor. Çünkü, güvenlik güçlerinden anında karşılığını alıyor."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...