'Avrupa ve ABD'de islamofobi tehlikeli boyutlara yükseldi'

/ Kaynak: AA
'Avrupa ve ABD'de islamofobi tehlikeli boyutlara yükseldi'

DÜNYA Haberleri  / AA

Gazeteci yazar Roni Margulies: 'İslamofobinin yükselmesinde devletlerin önemli suçu olduğunu düşünüyorum'

Gazeteci yazar Roni Margulies, islamofobinin, Avrupa ve ABD'de eski ve uzun zamandır büyüyen bir sorun olduğunu belirterek Müslümanlara karşı bilinçli şekilde ayrımcılık yapıldığını söyledi. Margulies, AA muhabirinin, Avrupa ve dünyada son yıllarda artan islamofobiye ilişkin sorularını yanıtladı. Avrupa ve ABD'de islamofobinin eski ve uzun zamandır büyüyen bir sorun olduğunu belirten Margulies, "Bu tabii ki ikiz kulelere saldırı sonrasında ayyuka çıktı. Özellikle George Bush'un Başkan olduğu dönemde ABD'de ve Avrupa'da hem devlet eliyle güçlendirilen hem de tabanda halkın arasında yankı bulan bir şey oldu" dedi. İslamofobinin güçlendirilmesinin birçok somut nedeni bulunduğuna dikkati çeken Margulies, "Çünkü ABD bir yandan Irak'ı, bir yandan da Afganistan'ı işgal ediyordu. Ortadoğu'da yaptıklarının da haddi hesabı yok. Bunu her şeye rağmen kendi halkına meşrulaştırmak zorunda. Çünkü sonuçta bu ülkelerde seçimle geliyor bu kişiler" diye konuştu.
İslamofobinin yalnızca Müslümanlar için değil, ırkçılık karşıtları için de sorun olduğunu ifade eden Margulies, Avrupa'da, özellikle de İngiltere'de islamofobiyle mücadele edenlerin bulunduğunu söyledi.
- "İslamofobinin yükselmesinde devletlerin önemli suçu olduğunu düşünüyorum"
Margulies, Avrupa'da hükümetlerin islamofobiyle mücadele politikalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
"Avrupalı devletler, islomofobiyle mücadeleye yönelik politikaları varmış gibi görünüyorlar" diyen Margulies, şöyle devam etti:
"Çünkü bunlar demokratik olduklarını iddia eden hükumetler. Açık açık ırkçılık yapmak hoş karşılanan bir şey olmaz ama öte yandan islamofobinin yükselmesinde devletlerin önemli suçu olduğunu düşünüyorum. Özellikle ABD'de bilinçli bir şekilde devlet politikası olarak yaydılar. Bilinçli bir şekilde Müslümanlara karşı örgütlü ayrımcılık uyguladılar. ABD'ye girmek için bir Ortadoğulu Müslüman'ın bugün ağzıyla kuş tutsa çok zor vize alabilmesi. Bunlar devlet politikalarıdır. Bunun için bir yandan sanki ırkçılığa karşıymış gibi davranıp ama bir yandan da devlet eliyle bu ırkçılığı ortaya çıkarıyorlar."
- "Ortadoğu'da, Müslüman ülkelerde beş kişinin ölmesi ağza bile alınmaz"
Charli Hedbo dergisine düzenlenen saldırının ve terör örgütü DAEŞ'in ortaya çıkmasının Müslümanlar için bahtsızlık olduğunu belirten Margulies, şunları kaydetti:
"Bir derginin basılıp gazetecilerin, karikatürcülerin öldürülmesi tabii ki kabul edilemez bir şey. Ama Fransa'da sadece o beş kişi ölmedi. Fransa'da her gün beş kişi ölüyordur muhakkak. Ama bir milyon insan sokağa dökülmüyordur.
Ayrıca Ortadoğu'da, Müslüman ülkelerde, Arap ülkelerinde beş kişinin ölmesi ağza bile alınmaz. Dakika başı beş kişi ölüyor Irak'ta, Suriye'de, Mısır'da. Onların için niye sokağa çıkmıyor o kalabalık. Bunu da düşünmeden edemiyorum."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...