Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

BMGK: 'IŞİD'e katılan 25 bin yabancı var'

/ Kaynak: AA
BMGK: 'IŞİD'e katılan 25 bin yabancı var'

DÜNYA Haberleri  / AA

Birleşmiş Milletler (BM) raporu, terör örgütü DAEŞ'e katılmak için Suriye ve Irak'a giden yabancı savaşçı sayısının 25 bine yükseldiğini gösterdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin terör örgütü El Kaide'ye uygulanan yaptırımları denetleyen komitesinin raporuna göre, bölgeye savaşmaya giden yabancı sayısı 2014'ün ortasıyla Mart 2015 arasında yüzde 71 arttı. Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporda, son dönemde 100'den fazla ülkeden yaklaşık 25 bin yabancı savaşçının bölgeye giderek El Kaide ve DAEŞ ile ilişkili gruplarda savaştığı belirtildi. Raporda, Suriye ve Irak'a giden 20 binden fazla kişinin çoğunun DAEŞ'e, bir kısmının ise Nusra Cephesi'ne katıldığı kaydedildi. Komite, BM'yi, DAEŞ'in yenilgiye uğratılması durumunda, savaş eğitimi alan bu binlerce teröristin dünyaya dağılması ve suç örgütlerine katılması tehlikesine karış uyardı.
Raporda ayrıca Afganistan'da 6 bin 500 civarında; Yemen, Libya ve Pakistan'da yüzlerce; Somali'de ise yüz kadar, Kuzey Afrika'daki Sahra ülkeleri ve Filipinler'de çok sayıda aktif yabancı savaşçı bulunduğu belirtildi.
Suriye ve Irak'a en çok Tunus, Fas, Fransa ve Rusya'dan yabancı savaşçı gittiğini ifade eden Komite, Maldivler, Finlandiya ve Trinidad ve Tabago'dan giden yabancı savaşçı sayısında artış kaydedildiği, ilk kez bazı Sahra altı Afrika ülkelerinden de bölgeye savaşmak için gidenlerin olduğunu bildirdi.
Komite, yabancı savaşçıların ve mensubu oldukları terör ağlarının küresel güvenlik için ciddi ve uzun süreli tehdit oluşturduğu ve dünya kamuoyunda korku yaşatan bu tehdidin çok yönlü olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.
Komite raporunda, yabancı savaşçı tehdidiyle mücadelede en etkili yöntemin, potansiyel kişilerin radikalleşmesinin, terör ağlarıyla bağlantıya geçmesinin ve bölgeye gitmelerinin engellenmesi olduğunu belirtti.
Savaşçıların kimliğinin saptanması için gerekli bilgilerin sadece yüzde 10'unun küresel dolaşıma sokulduğuna işaret eden komite, ilgili ülkelere daha fazla istihbarat paylaşımında bulunmaları çağrısı yaptı.
Komite, Ekim 2014'te Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda, DAEŞ ve diğer terörist örgütlere katılmak için 80'den fazla ülkeden 15 bin kadar yabancının Suriye ve Irak'a gittiğini açıklamıştı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...