AİHM, Türk azınlığın haklarını ihlal eden Romanya'yı mahkum etti

/ Kaynak: AA
AİHM, Türk azınlığın haklarını ihlal eden Romanya'yı mahkum etti

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk azınlık derneğinin seçimlere girmesini engelleyen Romanya'yı mahkum etti.

Köstence'de yaşayan Sabit Danış isimli 1963 doğumlu Türk kökenli Romanya vatandaşının 2009 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Romanya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddesini ve bununla bağlantılı serbest seçimlerle ilgili 1. protokolün 3. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.
Danış ve üyesi olduğu Türk azınlık derneği, 2008 yılındaki parlamento seçimlerine katılmalarının engellenmesi üzerine AİHM'e başvurmuştu.
Romanya yetkilileri, seçimlerden sadece yedi ay önce çıkartılan yasayı gerekçe göstererek, Danış'ın üye olduğu Türk kökenli derneğin seçime girmesine izin vermemişti.
AİHM gerekçeli kararında, "seçimden çok kısa bir süre önce çıkan yasa yüzünden azınlık derneğinin, yeniden örgütlenme fırsatı bulamayıp seçime katılamamasının insan hakları ihlali teşkil ettiğine" hükmetti.
Söz konusu Türk azınlık derneğinin aldığı oy oranıyla, 2004 yılında yine Türk azınlığı temsil eden ve parlamentoya bir temsilci gönderme hakkı elde eden diğer bir derneğin aldığı oy oranı arasında çok az fark bulunduğuna dikkati çeken AİHM, seçimden çok kısa bir süre önce yapılan yasal değişikliğin mağduriyet yaşattığına hükmetti.
Seçimden önce çıkartılan yeni yasa, parlamentoda temsil edilmeyen ulusal azınlık derneklerinin, yardım vakfı statüsü alarak seçimlere katılmasına izin veriyor.
Seçime girmek isteyen söz konusu Türk azınlık derneğinin, yardım vakfı için gerekli koşulları sağlayamadığı için yarışa katılmasına izin verilmemişti.
İhlal kararını yeterli bulan AİHM, başvuru ile ilgili olarak maddi tazminat cezasına ise gerek görmedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...