Ukrayna'da ateşkes ihlalleri yaşanıyor

Ukrayna'da ateşkes ihlalleri yaşanıyor

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'nın doğusundaki ateşkese rağmen, ihlallerinin son günlerde yeniden arttığı ve ayrılıkçıların son 24 saatte 24 kez ateşkesi ihlal ettiği bildirildi

Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, son günlerde doğudaki gerginliğin yeniden tırmandığı ve ateşkes ihlallerinin arttığına dikkat çekilerek, ayrılıkçıların son 24 saat içinde, 24 kez ateşkes ihlali yaptığı ifade edildi.
Açıklamada, ayrılıkçıların Minsk mutabakatı gereği cephe hattından geri çekmesi gereken çok namlulu ağır silahlarla yerleşim yerleri ile Ukrayna askerlerinin konuşlandığı yörelere saldırı düzenlendiği belirtildi.
Ayrılıkçıların son 24 saatte Granitnoe ve Starognatovka kasabaları yakınında konuşlanan Ukrayna askerlerine saldırı düzenlediği kaydedilen açıklamada, ayrılıkçıların bu saldırılarında Peski, Popasnoe, Avdeevka kasabalarını da hedef aldığı vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, Mariupol yakınlarındaki Şirokino kasabasında da, ayrılıkçıların saldırısı üzerine, silahlı çatışmaların yaşandığı, ordu birliklerinin Minsk mutabakatı uyarınca ateşkese riayet ettiği ve sadece ayrılıkçıların saldırılarına karşılık verdikleri ifade edildi. Ayrıca bu çatışmalar sırasında 1 Ukrayna askerinin öldüğü, 2 askerin de yaralandığı kaydedildi.

- Ayrılıkçılar AGİT gözlemcilerine izin vermedi -

Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın başında bulunduğu AGİT Özel Gözlem Misyonu'ndan yapılan açıklamada, doğudaki ayrılıkçıların, AGİT gözlemcilerinin Mariupol yakınında bulunan Şirokino kasabasının doğu kısmına girmelerinin engellendiği bildirildi.
Misyon Başkan Yardımcısı Alexsandr Hug yaptığı açıklamada, taraflar arasında çatışmaların yaşandığı yerlerin, silahlardan arındırılmış bölge oluşturmaya yönelik uzlaşmanın hayata geçirilmesini tehlikeye düşüreceğini dile getirdi.
Hug, gözlemcilerin yöreye ulaşmalarının bir görüşme unsuru olmadığını da kaydederek, bunun AGİT gözlemcilerinin misyonu ve görevi olduğunu vurguladı.
Doğudaki ayrılıkçılarla Ukrayna hükümeti arasında 12 Şubat'ta Minsk'te imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen bazı bölgelerde halen çatışmalar sürüyor. Taraflar, ateşkes ihlallerinden dolayı birbirlerini suçluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...