Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nden sağduyu çağrısı

/ Kaynak: AA
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nden sağduyu çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Olağanüstü toplanan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi de 'sağduyu' çağrısında bulundu.

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Zvornik'te bulunan polis karakoluna dün akşam silahlı saldırı gerçekleştiren ve bir polisi öldürüp iki polisi yaraladıktan sonra çatışmada hayatını kaybeden saldırgan Nerdin İbriç'in (24) yakınları, yaşananlar nedeniyle üzgün. İbriç'in, Zvornik yakınlarındaki Kuçiç Kula Köyü'nde bulunan evinde toplanan yakınları hala olayın şokunu yaşıyor. Nerdin İbriç'in kuzeni Rayfa Tserkiç, gözyaşları içerisinde hem Zvornik'teki polis karakolunda yaşananlardan hem de saldırıda kuzeninin hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
"Keşke tüm bunlar olmasaydı" diyen Tserkiç, "O, annesinin tek çocuğuydu. Daha bebekken babasını kaybetmişti. İşsizdi. Onun ne kadar iyi ne kadar sakin biri olduğunu herkes bilir. Ne oldu da böyle bir şey yaptı, kimse bilmiyor" ifadesini kullandı.
Nerdin İbriç'in teyzesi Fatka Grebiç'in de sürekli "Ne oldu ona? Neden bunlar oldu? Kim aklını çeldi?" diye sayıkladığı görüldü.
Ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) Meclisi Milletvekili Nedim Çiviç de köyü ziyaret edenlerden. Çiviç, yaşananlardan dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, olayın aydınlatılabilmesi için herkesi yardıma çağırdı.
Bu arada, ülkedeki bazı basın organları, Nerdin İbriç'in babasının Bosna'daki savaşta, 1992 yılında Sırp askerlerince Zvornik'te kurşuna dizilen 750 Boşnaktan biri olduğunu öne sürdü.
- Devlet Başkanlığı Konseyi'nden kınama
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi de Zvornik'teki polis karakoluna yapılan saldırı nedeniyle olağanüstü toplandı.
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Zvornik'teki polis karakoluna yapılan saldırının "en sert şekilde" kınandığı belirtildi.
Açıklamada, "Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi, saldırının tamamen aydınlatılması, olayla ilişkili olabilecek kişilerin bulunması için emniyet ve yargı organlarına karşılıklı işbirliği ve koordinasyon içerisinde saldırıyla ilgili detaylı soruşturmayı ivedilikle yürütmeleri çağrısında bulunmaktadır. Bu tür saldırılar, Bosna Hersek'in güvenliği, anayasal düzeni, uluslararası konumu ve vatandaşları için tehdit teşkil etmektedir" ifadesine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, farklı etnik ya da dini gruplar arasında oluşabilecek provokasyonlardan kaçınmak için tüm Bosna Hersek vatandaşlarına sakin ve sağduyulu olmaları çağrısında bulunuldu.
- İslam Birliği'nden kınama
Bu arada, Bosna Hersek İslam Birliği de yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı kınayarak, saldırıda hayatını kaybeden polisin ailesine başsağlığı diledi.
Açıklamada, "Bu tür kişiler, mantıksızca hareketleriyle tüm topluma, özellikle de kendi milletine büyük zararlar vermektedir" denildi.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Tsrnadak ise düzenlediği basın toplantısında, "Dün yapılan saldırı Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne, Bosna Hersek'e ve bu ülkede yaşayan insanların geleceğine yapılmış bir saldırıdır" ifadesini kullandı.
Saldırının, Bosna Hersek'in uluslararası kamuoyundaki imajına da önemli ölçüde zarar verdiğini söyleyen Tsrnadak, ülkedeki tüm kurumlara terörle mücadelede sahip oldukları kararlılığı ve gücü gösterme çağrısında bulundu.
- Olay
Nerdin İbriç isimli saldırgan tarafından ülkenin kuzeydoğusundaki Zvornik şehrindeki polis karakoluna düzenlenen silahlı saldırıda bir polis hayatını kaybetmiş, iki polis de yaralanmıştı. Saldırgan da çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti.
Saldırıda Dragan Curiç isimli polis hayatını kaybederken, Stevo Milanoviç ve Jelyko Gayiç de yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. Yaralı polislerin hayati tehlikesi bulunmadığı açıklanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...