Merkel istihbarat skandalında 'tanıklığa hazır'

Merkel istihbarat skandalında 'tanıklığa hazır'

DÜNYA Haberleri

Merkel, BND'nin ABD adına komşu ülkelerde dinleme yaptığı yolundaki iddialarla ilgili olarak tanıklık yapabileceğini bildirdi

Koalisyon ortağı Sosyal Demokratların liderinin, Merkel'e iki kez Alman şirketlerinin dinlenip dinlenmediğini sorduğunu açıklaması Başbakan üzerindeki siyasi baskıyı iyice artırdı.
nbsp;
İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere parlamentoda bugün tanıklık yapıyor.
nbsp;
Başbakan Merkel kendisinin de tanıklığa hazır olduğunu söyledi.
nbsp;
Başbakan, Bremen Radyosu'na verdiği mülakatta "Gerektiği zaman tanıklık yapacak ve soruları yanıtlayacağım ve istenirse bunu parlamento soruşturmasında yapmaya hazırım" dedi.
nbsp;
Ancak Merkel, Amerikan istihbarat örgütü NSA tarafından Alman istihbaratına verilen dinleme-izleme listesini (IP adresi, internet arama kelimeleri veya cep telefonu numaraları) vermeyi kabul etmedi.
nbsp;
Başbakan bir çok diğer belgenin sunulacağını söyledi. Ancak ABD ile bu konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü, her türlü kararın bu görüşmeler bittikten sonra verileceğini de kaydetti.

KOALİSYONDA ÇATLAK

Hafta başında Merkel'in merkez sağ Hristiyan Demokrat partisinin koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar'ın (SPD) lideri ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel "titiz bir soruşturma" çağrısı yaptı.
nbsp;
Gabriel Merkel'e geçmişte, istihbarat örgütü BND'nin Amerikalılar adına Alman şirketlerine yönelik casusluk yapıp yapmadığını iki kez sorduğunu da açıkladı.
nbsp;
SPD lideri Merkel'in her iki kez de iddiaları inkar ettiğini, kendisinin de başbakanın doğruyu söylemediğinden kuşkulanmak için bir sebebi olmadığını kaydetti.
nbsp;
BND yıllarca Amerikalılarla istihbarat ortaklığı yaptı fakat şimdi bu ortaklığın "potansiyel terör tehditleri"nin çok ötesine geçtiği anlaşılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...